Spis treści
Tarta cytrynowa z bezą to grzeszne ciasto, którego nie jesteś w stanie się oprzeć i z pewnością na jednym kawałku się nie skończy. Mimo że tarta wygląda na skomplikowany wypiek, to wcale tak nie jest, wystarczy trochę cierpliwości, a ciasto wyjdzie fenomenalne.
Nadeszła ta pora roku, kiedy wszystkie ciasta z ciężkimi kremami idą w odstawkę. Królują głównie serniki na zimno, ciasta ze świeżymi owocami i tytułowe tarty. Te ostatnie zajmują szczególne miejsce w moim sercu, bo to właśnie one są moimi ulubionymi wypiekami w ciągu roku.
Kwaśny deser na lato? Tarta cytrynowa z bezą brzmi idealnie
Tarta cytrynowa składa się z tradycyjnego kruchego ciasta, kremu cytrynowego, który jest cudownie kwaskowaty i delikatnej bezy o chrupkiej skorupce i delikatnym wnętrzu. Jej przygotowanie można rozłożyć w czasie, jeśli akurat nie macie czasu na zrobienie wszystkich warstw za jednym zamachem. Upieczony spód może poczekać nawet do kilkunastu godzin.

Krem cytrynowy to tak naprawdę coś na wzór budyniu cytrynowego, a budyń (zwłaszcza ten z torebki) to bardzo prosty deser. Nie trzeba specjalnych zdolności, by go przygotować. Największą trudnością w przygotowaniu jest zrobienie bezy. Białka powinny być odpowiednio ubite, do tego sporo cukru, który skrystalizuje białka. Pod wpływem wytworzy pyszną skorupkę na górze tarty.
Tarta cytrynowa
Składniki
na tarta
Kruche ciasto
- 200 g mąka
- 2,5 łyżka cukier puder
- 1 szczypta sól
- 120 g masło
- 1 żółtko
- 2 łyżka zimna woda
Krem cytrynowy
- 2 opakowanie budyń śmietankowy
- 100 ml sok z cytryny
- 180 g cukier
- 300 ml woda
- 200 g masło (w temperaturze pokojowej)
Beza
- 4 białko jaja
- 180 g cukier
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania
- Zacznij od zrobienia spodu ciasta. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i cukier. Zacznij ugniatać. Kiedy konsystencja będzie przypominała kluski, dodaj żółtko i wodę. Ugniataj, aż ciasto będzie jednolitej konsystencji. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut.
- W tym czasie wysmaruj blaszkę na tartę masłem, a następnie wyklej płatami ciasta i podziurkuj widelcem. Na dno wsypujemy fasolę jako obciążenie i pieczemy 15 minut w 180*C. Po tym czasie ściągamy fasolę i pieczemy spód jeszcze jakieś 12-13 minut.
- Krem budyniowy zaczynamy od wyciśnięcia cytryn i odcedzenia soku od pestek. Następnie wlewamy go do garnka, dodajemy 200 ml wody i cukier. Podgrzewamy na ogniu, aż kryształki się rozpuszczą. W szklance z wodą rozpuszczamy budynie i mieszamy na gładką zawiesinę. Kiedy woda w garnku zaczyna wrzeć, dolewamy budynie i intensywnie mieszamy rózgą, by nie było żadnych grudek. Kiedy zgęstnieje, ściągamy budyń z gazu. Urywamy kawałek foli spożywczej i nakrywamy budyń w taki sposób, że jego powierzchnia styka się z folią. W ten sposób nie powstanie twardy kożuch. Kiedy budyń się wystudzi, dorzucamy po kawałku miękkiego masła i ucieramy masę mikserem. Powinna powstać puszysta masa cytrynowa.
- Spód wypełniamy masą cytrynową i przystępujemy do ostatniego kroku, czyli zrobienia bezy.
- W misce lądują białka, które ubijamy na sztywną masę, w międzyczasie dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy. Kiedy skończy się cukier, ubijamy jeszcze jakieś 2 minuty i dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy tylko do momentu, aż całość się połączy.
- Na tartę wykładamy piankę i wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut aż góra lekko się zarumieni i stanie się chrupiąca.
Wartości odżywcze
Taka tarta ma to do siebie, że można w niej dozować poziom kwaskowatości. Jeśli wolisz orzeźwiający krem, dolej więcej soku z cytryny. Możesz go pomieszać z sokiem z limonki i pomarańczy. Wolisz słodszy krem? Nie ma problemu, wystarczy dolać mniej soku. Będzie równie pysznie, a tarta nie straci na wyrazie!