Spis treści
Budyń to lekki deser na bazie mleka i jajek, można go przygotować w kilka minut. Jako iż mleko i jajka to produkty, na które wiele osób ma alergie, wymyślono inny sposób na przygotowanie popularnego deseru. Podstawą będą zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego.
Budyń bez jajek i mleka będzie idealny dla alergików i osób na diecie wegańskiej. Ma aksamitną konsystencję i wspaniały smak. Budyń wcale nie potrzebuje krowiego mleka i jajek, równie dobrze sprawdzi się napój roślinny, odrobina tłuszczu i mąka ziemniaczana.
Wegański budyń
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej 300 ml mleka roślinnego i podgrzewaj, a w tym czasie rozmieszaj mąkę z pozostałym mlekiem. Gdy mleko będzie gorące, dodaj miód i wanillię.
- Gdy mleko zacznie się gotować, wlej mleko z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszaj, aż całość zgęstnieje.
- Budyń podawaj zaraz po przygotowaniu, możesz wzbogacić go o owoce czy kruche ciasteczka.
Składniki
na 4 porcje
- 1 łyżka olej kokosowy
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 250 ml mleko owsiane
- 1 łyżka miód
- 1/2 wanilia laska