w

Budyń dla alergików. Nie ma w nim mleka krowiego

Budyń to lekki deser na bazie mleka i jajek, można go przygotować w kilka minut. Jako iż mleko i jajka to produkty, na które wiele osób ma alergie, wymyślono inny sposób na przygotowanie popularnego deseru. Podstawą będą zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego.

Budyń bez jajek i mleka będzie idealny dla alergików i osób na diecie wegańskiej. Ma aksamitną konsystencję i wspaniały smak. Budyń wcale nie potrzebuje krowiego mleka i jajek, równie dobrze sprawdzi się napój roślinny, odrobina tłuszczu i mąka ziemniaczana.

Budyń można posłodzić cukrem lub jakimś zdrowszym odpowiednikiem jak miód czy syrop klonowy. Dla wzbogacenia aromatu dodaj świeżą wanilię lub kakao.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
budyń
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do garnka wlej 300 ml mleka roślinnego i podgrzewaj, a w tym czasie rozmieszaj mąkę z pozostałym mlekiem. Gdy mleko będzie gorące, dodaj miód i wanillię.
  • Gdy mleko zacznie się gotować, wlej mleko z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszaj, aż całość zgęstnieje.
  • Budyń podawaj zaraz po przygotowaniu, możesz wzbogacić go o owoce czy kruche ciasteczka.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Wegański budyń
Na porcję przypada:
Kalorie
87.6
Tłuszcze
 
4.2
g
6
%
Węglowodany
 
12.4
g
4
%
Błonnik
 
0.6
g
3
%
Białka
 
1.2
g
2
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *