w

Budyń dla alergików. Nie ma w nim mleka krowiego

Budyń to lekki deser na bazie mleka i jajek, można go przygotować w kilka minut. Jako iż mleko i jajka to produkty, na które wiele osób ma alergie, wymyślono inny sposób na przygotowanie popularnego deseru. Podstawą będą zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego.

Budyń bez jajek i mleka będzie idealny dla alergików i osób na diecie wegańskiej. Ma aksamitną konsystencję i wspaniały smak. Budyń wcale nie potrzebuje krowiego mleka i jajek, równie dobrze sprawdzi się napój roślinny, odrobina tłuszczu i mąka ziemniaczana.

Wegański budyń

Budyń można posłodzić cukrem lub jakimś zdrowszym odpowiednikiem jak miód czy syrop klonowy. Dla wzbogacenia aromatu dodaj świeżą wanilię lub kakao.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
budyń

Sposób przygotowania

  • Do garnka wlej 300 ml mleka roślinnego i podgrzewaj, a w tym czasie rozmieszaj mąkę z pozostałym mlekiem. Gdy mleko będzie gorące, dodaj miód i wanillię.
  • Gdy mleko zacznie się gotować, wlej mleko z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszaj, aż całość zgęstnieje.
  • Budyń podawaj zaraz po przygotowaniu, możesz wzbogacić go o owoce czy kruche ciasteczka.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli