w , ,

Drożdżówki z rabarbarem jak te od babci. Ślinka leci na samą myśl

Drożdżówki z rabarbarem
Anna Łukasiewicz, Getty Images

Domowe drożdżówki z rabarbarem to smak mojego dzieciństwa. Babcia zawsze robiła najlepsze bułeczki, a tym razem postanowiłam odtworzyć jej recepturę. Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem, lub zrobić cytrynową kruszonkę. Sprawdź, jaki to prosty przepis!

Miękkie bułeczki z soczystymi owocami na wierzchu to wspomnienie lata u babci na wsi, gdzie zajadaliśmy się ciepłymi bułeczkami na podwieczorek. Jestem pewna, że podobne wspomnienia ma każdy z was, więc podrzucam przepis na pyszne drożdżówki z rabarbarem.

Drożdżówki z rabarbarem
IngridHS, Getty Images

Takie słodkie pieczywo może być genialnym śniadaniem dla dzieciaków, które wiecznie proszą o słodycze. W tym wypadku możesz kontrolować to, ile cukru dodasz do ciasta. Na korzyść wypada również cena całego przygotowania — kupne drożdżówki sięgają teraz nawet 10 zł za sztukę w przeciętnej piekarni.

Drożdżówki z rabarbarem

Pyszne, delikatne bułeczki z dodatkiem kruszonki lub cukru pudru zasmakują całej rodzinie.
Czas całkowity 1 godz. 45 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 20 min.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 8 sztuk

Dodatki

Sposób przygotowania

  • Podgrzewamy mleko na gazie, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy, aż rozczyn będzie gładki, a następnie odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca na 20 minut.
  • Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia.
  • Do masy z drożdżami wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką.
  • Do miski przesiewamy resztę mąki i sól. Dolewamy masę z drożdżami i mieszamy, aż masa stanie się gładka, następnie dolewamy roztopione masło i ugniatamy przez 5 minut. Zostawiamy ciasto na godzinę w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość.
  • W czasie gdy ciasto rośnie, zajmij się rabarbarem, pokrój go na kawałeczki i wrzuć do garnka. Dodaj 1/5 szklanki wody i cukier, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie i zgęstnieje. Woda powinna całkowicie odparować. Odstawiamy dżem, by nico się przestudził.
  • Wyrośnięte ciasto na bułeczki, zagniatamy przez kilka minut i dzielimy na 8 części. Formujemy kulkę, a następnie ją rozpłaszczamy. Na środek dodajemy dżem z rabarbaru i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy 25 minut. Gotowe bułki posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Myślę, że musisz od razu zrobić dwie porcje, bo jedna rozejdzie się w mig. Korzystaj ze świeżego rabarbaru, póki jest miękki. Za kilka tygodnie stanie się łykowaty i twardy, a jedyne co z niego zrobisz to kompot.

Jeśli chcesz, by rabarbar zyskał unikalnej nutki smakowej, dolej łyżkę soku z cytryny, która podrasuje smak. Cytryna nie wpłynie na kwaskowatość, ale rozjaśni dżem i nada pysznego smaku. Równie skutecznie będzie działać limonka i pomarańcza, więc użyj tego co akurat masz pod ręką.

  • Miniatura:
  • Anna Łukasiewicz, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli