w ,

Mini deserki arbuziki. Genialny przepis na Dzień Dziecka

mini deserki arbuziki
shironosov, Getty Images Pro

Szukasz pomysłu na słodką niespodziankę dla maluchów? Mini deserki a’la arbuziki spiszą się w tej roli idealnie. Po prostu wow!

Już jutro 1 czerwca, a wraz z nim Dzień Dziecka. Dlatego też przychodzę z genialnym przepisem na tę wyjątkową okazję. Na pewno zgodzisz się ze mną, że maluchy uwielbiają różnego rodzaju słodkości. I tak się składa, że mamy cudowną recepturę, którą możesz wykorzystać w dniu ich święta.

Będzie to fenomenalny w smaku deser na zimno w wersji mini. Co więcej, dzięki aż 3 kolorom, będzie się też fajnie prezentował. Dlatego mam pewność, że maluchy dosłownie oszaleją na jego punkcie. A co za tym idzie, będą przeszczęśliwe, że przygotowałaś dla nich takie cudo. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić Cię do wykorzystania dzisiejszej inspiracji deserowej. No to zaczynamy!

Dlaczego mini deserki arbuziki?

Z dzisiejszym przepisem w mgnieniu oka wyczarujesz kolorowe deserki na bazie galaretki. A jak wiadomo, dzieciaki kochają galaretkę. Uwielbiają też wszystko co jest kolorowe i ciekawe dla oka, dlatego mini deserkom, które przypominają wyglądem arbuza, na pewno nie odmówią.

Co więcej, przygotowane deserki podasz w małych pojemniczkach, dzięki czemu każdy maluch bez problemu będzie mógł je skonsumować. Nie musisz obawiać się też o przejedzenie, bo w końcu zaserwujesz domowej roboty deser w wydaniu mini.

Nie byłabym sobą gdybym nie dodała, że przygotowanie dzisiejszego deseru, to prawdziwa bułka z masłem. Poradzi więc sobie z nią nawet największy laik kulinarny. No i wisienka na torcie na koniec – do przygotowania słodkiej niespodzianki potrzebujesz tak naprawdę kilku składników!

Mini arbuziki na zimno

Tak pysznych deserków nie może zabraknąć w Twoim domu. Maluchy będą zachwycone!
Czas całkowity 2 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Chłodzenie: 2 godz.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od rozpuszczenia galaretek we wrzątku. Galaretkę arbuzową rozpuść w 500 ml wrzątku, zieloną w 300 ml wrzątku, zaś krystaliczną w 150 ml.
  • Na spodzie plastikowych pojemniczków rozlej galaretkę zielone jabłuszko. Po czym wstaw do lodówki.
  • Przestudzoną galaretkę krystaliczną połącz z serkiem homogenizowanym.
  • Powstały miks przelej do pojemniczków - pamiętaj biała warstwa ma być dużo cieńsza od zielonej. Ponownie odstaw do lodówki do stężenia.
  • Na koniec rozlej do pojemników czerwoną galaretkę - ma stanowić największy procent całego deserku.
  • Opcjonalnie do arbuzowej galaretki możesz dodać małe dropsy czekoladowe lub nasionka chia. Będą przypominały prawdziwe pestki arbuzowe.
  • Deser w takiej postaci po raz ostatni wkładamy do lodówki. I to wszytko, smacznego!
mini desereki arbuziki
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zanim się pożegnamy, muszę podkreślić jedną rzecz. Kluczowe znaczenie w przygotowaniu dzisiejszego deseru ma jego podanie w przezroczystej foremce. Tylko w takim ujęciu deser będzie prezentował się w całej okazałości.

  • Miniatura:
  • shironosov, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani