Spis treści
Szukasz sprawdzonego dodatku do domowych wypieków? Przepis na krem budyniowy na żółtkach sprawdzi się tutaj doskonale!
Lubisz przygotowywać domowe wypieki? Często goszczą w Twoich domach smaczne ciasteczka, faszerowane desery i genialne torty? Jeśli tak, mam coś, co na pewno Cię zainteresuje.
Co powiesz na genialny krem domowej roboty, który dosłownie rozpływa się w ustach. Nie dość, ze genialne smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuje, a praca z nim to czysta przyjemność. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby Cię zainteresować?
Krem budyniowy na żółtkach
Aby przygotować sprawdzony krem, potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Cały proces zrobienia kremu też nie jest trudny. Początkowo przypomina trochę gotowanie budyniu. A potem zostaje już tylko połączenie powstałej mieszanki z miękkim masłem.
W rezultacie otrzymasz puszysty i lekki jak chmurka krem, który będzie świetnie nadawał się zarówno do przekładania wypieków, jak i ich dekorowania. Po prostu palce lizać!
Niezawodny krem budyniowy na żółtkach
Składniki
na 1 porcja
- 6 szt. żółtko
- 220 g masło
- 600 ml mleko
- 150 g cukier
- 40 g skrobia ziemniaczana
- kilka kropel ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek.
- Następnie łączymy ze sobą: żółtka, cukier, 1/3 szkl. mleka oraz skrobię ziemniaczaną.
- W garnku na palniku podgrzewamy pozostałą część mleka.
- Po chwili zaczynamy dodawać mieszankę na bazie żółtek.
- Cały czas energicznie mieszamy zawartość garnka.
- Po zagęszczeniu mieszanki na gęsty budyń, odkładamy ją na bok, aby przestygła.
- Kiedy już się to stanie, ucieramy ją stopniowo z miękkim masłem. Do kremu dodajemy również ekstrakt waniliowy.
- I gotowe!
Zanim się pożegnamy, chcę Ci jeszcze podpowiedzieć, co zrobić z białkami, które oddzieliliśmy wcześniej od żółtek. Doskonale wiesz, że nie cierpię niczego marnować, dlatego też białka wykorzystaj do przygotowania pysznych przepisów. Na ich bazie możesz zrobić genialne bezy, zdrowy i pożywny omlet białkowy, czy w końcu kultowe kokosanki.
Oczywiście czekam na Twój komentarz, czy wcześniej znałaś przepis na wyżej zaprezentowany domowy krem na bazie żółtek. A może znasz inną ciekawą recepturę, którą mogłabym wypróbować w mojej kuchni.