w

Jak zrobić krem budyniowy na żółtkach? To takie proste

krem budyniowy na żółtkach
ninikas, Getty Images Signature

Szukasz sprawdzonego dodatku do domowych wypieków? Przepis na krem budyniowy na żółtkach sprawdzi się tutaj doskonale!

Lubisz przygotowywać domowe wypieki? Często goszczą w Twoich domach smaczne ciasteczka, faszerowane desery i genialne torty? Jeśli tak, mam coś, co na pewno Cię zainteresuje.

Co powiesz na genialny krem domowej roboty, który dosłownie rozpływa się w ustach. Nie dość, ze genialne smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuje, a praca z nim to czysta przyjemność. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby Cię zainteresować?

Krem budyniowy na żółtkach

Aby przygotować sprawdzony krem, potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Cały proces zrobienia kremu też nie jest trudny. Początkowo przypomina trochę gotowanie budyniu. A potem zostaje już tylko połączenie powstałej mieszanki z miękkim masłem.

W rezultacie otrzymasz puszysty i lekki jak chmurka krem, który będzie świetnie nadawał się zarówno do przekładania wypieków, jak i ich dekorowania. Po prostu palce lizać!

Niezawodny krem budyniowy na żółtkach

Ten krem sprawdzi się świetnie do każdego rodzaju domowych wypieków. Po prostu palce lizać!
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek.
  • Następnie łączymy ze sobą: żółtka, cukier, 1/3 szkl. mleka oraz skrobię ziemniaczaną.
  • W garnku na palniku podgrzewamy pozostałą część mleka.
  • Po chwili zaczynamy dodawać mieszankę na bazie żółtek.
  • Cały czas energicznie mieszamy zawartość garnka.
  • Po zagęszczeniu mieszanki na gęsty budyń, odkładamy ją na bok, aby przestygła.
  • Kiedy już się to stanie, ucieramy ją stopniowo z miękkim masłem. Do kremu dodajemy również ekstrakt waniliowy.
  • I gotowe!
krem budyniowy na żółtkach
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zanim się pożegnamy, chcę Ci jeszcze podpowiedzieć, co zrobić z białkami, które oddzieliliśmy wcześniej od żółtek. Doskonale wiesz, że nie cierpię niczego marnować, dlatego też białka wykorzystaj do przygotowania pysznych przepisów. Na ich bazie możesz zrobić genialne bezy, zdrowy i pożywny omlet białkowy, czy w końcu kultowe kokosanki.

Oczywiście czekam na Twój komentarz, czy wcześniej znałaś przepis na wyżej zaprezentowany domowy krem na bazie żółtek. A może znasz inną ciekawą recepturę, którą mogłabym wypróbować w mojej kuchni.

  • Miniatura:
  • ninikas, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani