Spis treści
Zdarzyło Ci się ukręcić zwarzoną masę do ciasta? W takim momencie nie wiadomo czy mamy ją wyrzucić, czy w dalszym ciągu mieszać i liczyć na cud. Masy bywają nieco kapryśne i potrafią nas zawieść w nieoczekiwanym momencie, lecz najważniejsze to nie panikować. W kuchni nie ma sytuacji bez wyjścia, a zwarzoną masę można z łatwością uratować.
Pamiętam że gdy byłam dzieckiem, na grudniowe święta wyprawiało się prawdziwą ucztę, a co za tym idzie, piekło się bardzo dużo ciast. Pośpiech i napięcie powodowały małe kraksy, a najczęściej były to zwarzone masy do ciasta, które lądowały w koszu. Po latach wiem, że masę dało się uratować w prosty sposób, więc dziś postanowiłam podzielić się tym sekretem z wami.
Co to znaczy „zwarzony krem”?
Czasami mylimy pojęcia na temat tego, co dzieje się z naszą masą. Jeśli widzisz wyraźnie zbite grudki, które pływają w rzadkim płynie, to znaczy, że twój krem się zwarzył. Jest nieapetyczny, a dodatkowo nie nadaje się do przełożenia placka.
Co w takim razie decyduje o tym, że krem wychodzi nie taki, jak powinien? Otóż winnemu są składniki, a właściwie ich temperatura. Przed przygotowaniem masy, musisz zadbać o to, by składniki nabrały temperatury pokojowej.
Kolejna sprawa to zbyt długie ubijanie — kiedy widzisz, że składniki się połączyły, nie przeciągaj miksowania. W pewnym momencie masa zacznie się rozwarstwiać, a ty wrócisz do punktu wyjścia.
Jak uratować zwarzoną masę do ciasta?
Pierwszy, najlepiej rekomendowany sposób to kąpiel wodna. Masę przekładamy do miski i umieszamy nad garnkiem z wodą. Para podgrzewa szkło, a grudki zaczynają się rozpuszczać, w międzyczasie intensywnie mieszamy zawartość miski. Masa będzie rzadka, ale wystarczy, że odstawisz ją na jakiś czas do lodówki, a zgęstnieje.
Inny sposób na rozwarstwioną masę, która jest dość gęsta to dolanie 2-3 łyżek wrzątku i ponowne miksowanie. Ten sposób będzie skuteczny, jeśli robimy masę przy użyciu serka mascarpone.