w ,

Ciasto marchewkowe ze śmietankowym kremem. Mało kalorii — pyszny smak

ciasto marchewkowe
MarkGillow, Getty Images Signature

Ciasto marchewkowe zaliczane jest do nieco zdrowszych wypieków, ze względu na dużą ilość warzywa w składzie. Można je przyrządzić na kilka sposobów, a jednym z nich jest nieco odchudzona wersja. Ciasto jest pyszne i dostarcza również sporo witamin i bardzo mało kalorii!

Wytrwałość w diecie jest bardzo ważna, dlatego w momencie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, musimy wymyślić nieco zdrowszą alternatywę. Na rynku jest dostępne mnóstwo słodyczy „zero”, które pomagają w utrzymaniu ujemnego bilansu kalorii. Jeśli jednak najdzie Cię ochota na kawałek ciasta, wypróbuj przepis na ciasto marchewkowe.

Ciasto możesz zrobić w wersji tradycyjnej z dodatkiem cukru, jednak zalecamy, by podmienić ten składnik na inne, bardziej naturalne słodzidło. Idealnie nada się miód, ksylitol czy kilka zblendowanych daktyli.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z odrobiną śmietanki będzie pysznym deserem do kawy na późne popołudnie.
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 12 porcji

polewa śmietankowa

Sposób przygotowania

  • Do miski należy przesypać wszystkie sypkie produkty: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Mieszamy i dorzucamy resztę mokrych składników. Mieszamy całość, aż składniki się połączą.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę, a następnie całość wyrównujemy łyżką.
  • Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  • Kiedy ciasto się piecze, zabieramy sie za krem. Do miski wrzucamy cały serek philadelphia, miękkie masło i ucieramy na gładką masę. Dodajemy słodziki i kilka kropel soku cytryny.
  • Gotowe ciasto wyciągamy, chłodzimy i polewamy śmietankową polewą lub przekładamy biszkopt.
ciasto marchewkowe
Zobacz
Ocena:
(głosy: 7 )

Polewa śmietankowa będzie znacznie lepsza, gdy dodasz do niej kilka kropel soku z cytryny. Krem zyska cytrusowego posmaku.

Zobacz również te przepisy:

  • Miniatura:
  • MarkGillow, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli