Spis treści
Ciasto marchewkowe zaliczane jest do nieco zdrowszych wypieków, ze względu na dużą ilość warzywa w składzie. Można je przyrządzić na kilka sposobów, a jednym z nich jest nieco odchudzona wersja. Ciasto jest pyszne i dostarcza również sporo witamin i bardzo mało kalorii!
Wytrwałość w diecie jest bardzo ważna, dlatego w momencie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, musimy wymyślić nieco zdrowszą alternatywę. Na rynku jest dostępne mnóstwo słodyczy „zero”, które pomagają w utrzymaniu ujemnego bilansu kalorii. Jeśli jednak najdzie Cię ochota na kawałek ciasta, wypróbuj przepis na ciasto marchewkowe.
Ciasto możesz zrobić w wersji tradycyjnej z dodatkiem cukru, jednak zalecamy, by podmienić ten składnik na inne, bardziej naturalne słodzidło. Idealnie nada się miód, ksylitol czy kilka zblendowanych daktyli.
Ciasto marchewkowe
Składniki
na 12 porcji
- 250 g mąka pszenna
- 320 g tarta marchewka
- 4 szt jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1,5 łyżeczka cynamon
- 250 ml olej rzepakowy
- 200 g miód
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 100 g orzechy
polewa śmietankowa
- 300 g serek philadelphia
- 90 g masło
- 2 łyżki ksylitol
- 3 łyżki miód (płynny)
Sposób przygotowania
- Do miski należy przesypać wszystkie sypkie produkty: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Mieszamy i dorzucamy resztę mokrych składników. Mieszamy całość, aż składniki się połączą.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę, a następnie całość wyrównujemy łyżką.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Kiedy ciasto się piecze, zabieramy sie za krem. Do miski wrzucamy cały serek philadelphia, miękkie masło i ucieramy na gładką masę. Dodajemy słodziki i kilka kropel soku cytryny.
- Gotowe ciasto wyciągamy, chłodzimy i polewamy śmietankową polewą lub przekładamy biszkopt.
Polewa śmietankowa będzie znacznie lepsza, gdy dodasz do niej kilka kropel soku z cytryny. Krem zyska cytrusowego posmaku.
Zobacz również te przepisy:
Jeden komentarz