w ,

Ciasto marchewkowe ze śmietankowym kremem. Mało kalorii — pyszny smak

ciasto marchewkowe
MarkGillow, Getty Images Signature

Ciasto marchewkowe zaliczane jest do nieco zdrowszych wypieków, ze względu na dużą ilość warzywa w składzie. Można je przyrządzić na kilka sposobów, a jednym z nich jest nieco odchudzona wersja. Ciasto jest pyszne i dostarcza również sporo witamin i bardzo mało kalorii!

Wytrwałość w diecie jest bardzo ważna, dlatego w momencie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, musimy wymyślić nieco zdrowszą alternatywę. Na rynku jest dostępne mnóstwo słodyczy „zero”, które pomagają w utrzymaniu ujemnego bilansu kalorii. Jeśli jednak najdzie Cię ochota na kawałek ciasta, wypróbuj przepis na ciasto marchewkowe.

Ciasto możesz zrobić w wersji tradycyjnej z dodatkiem cukru, jednak zalecamy, by podmienić ten składnik na inne, bardziej naturalne słodzidło. Idealnie nada się miód, ksylitol czy kilka zblendowanych daktyli.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z odrobiną śmietanki będzie pysznym deserem do kawy na późne popołudnie.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 12 porcji

polewa śmietankowa

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do miski należy przesypać wszystkie sypkie produkty: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Mieszamy i dorzucamy resztę mokrych składników. Mieszamy całość, aż składniki się połączą.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę, a następnie całość wyrównujemy łyżką.
  • Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  • Kiedy ciasto się piecze, zabieramy sie za krem. Do miski wrzucamy cały serek philadelphia, miękkie masło i ucieramy na gładką masę. Dodajemy słodziki i kilka kropel soku cytryny.
  • Gotowe ciasto wyciągamy, chłodzimy i polewamy śmietankową polewą lub przekładamy biszkopt.
ciasto marchewkowe

Wartości odżywcze

Ciasto marchewkowe
Na porcję przypada:
Kalorie
469.8
Tłuszcze
 
32.5
g
50
%
Węglowodany
 
44.1
g
15
%
Błonnik
 
2.3
g
10
%
Białka
 
6.5
g
13
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 7 )
Sponsorowane

Polewa śmietankowa będzie znacznie lepsza, gdy dodasz do niej kilka kropel soku z cytryny. Krem zyska cytrusowego posmaku.

Zobacz również te przepisy:

  • Miniatura:
  • MarkGillow, Getty Images Signature
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli