w ,

Błyskawiczne ciasto czekoladowe. Zrobisz je w kilka minut

ciasto czekoladowe
pixelshot

Masz ogromną ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzić w kuchni pół dnia? Zrób ciasto czekoladowe z tego przepisu, a nie pożałujesz. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Niedzielny poranek to idealny moment, aby przygotować błyskawiczne ciacho w kubeczku. Dlaczego? Po pierwsze, zrobisz je w mgnieniu oka i to bez uruchomiania piekarnika. Co więcej, wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w swojej kuchni, także nie musisz wychodzić nawet po zakupy.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Cały proces przygotowania deseru na ciepło, sprowadza się dosłownie do kilku prostych czynności. I mała wisienka na torcie. Do przygotowania dzisiejszego przepisu nie potrzebujesz nawet formy do pieczenia. Wystarczy zwykły kubek z kuchennej szafki.

Ciasto czekoladowe w kubku – jak je zrobić?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Obejdziesz się również bez papieru i gadżetów związanych z pieczeniem. W roli foremki wystąpi dziś zwykły kubek. Zanim go wybierzesz, sprawdź czy na pewno można umieścić go w mikrofalówce.

Tak dobrze przeczytałaś, dzisiejszy deser przygotujemy w mikrofalówce. I to w błyskawicznym tempie. Jest to więc genialny patent na ratunkowy deser, kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Będzie mega czekoladowo, sprytnie i ciekawie! Czego chcieć więcej?

Ciasto czekoladowe w kubku

Szybki, niezawodny i po prostu genialny patent na czekoladowy deser już czeka. Tego nie możesz przegapić!
Czas całkowity 6 min.
Czas przygotowywania 3 min.
Pieczenie: 3 min.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Postaw na blacie kuchennym kubek. Następnie delikatnie posmaruj jego wnętrze kawałkiem masła.
  • Wymieszaj w misce wszystkie składniki na ciasto.
  • Kiedy już uzyskasz jednolitą i gładką mieszankę, przełóż ją do kubka.
  • Kubek włóż do mikrofalówki i piecz ok. 3 minut.
  • Przed podaniem, udekoruj gotowe ciasto wg upodobania.
  • Smacznego!
ciasto czekoladowe
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jeśli chodzi o dekorację gotowego deseru, to możesz popisać się swoją kreatywnością. Ja zazwyczaj łączę go z ulubionymi malinowymi lodami. Świetnie sprawdzą się tu również wszelkiego rodzaju kolorowe posypki, bita śmietana, jak i polewa czekoladowa. Którą opcję wybierasz?

Zobacz także: Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wiemy, jak go zrobić!

  • Miniatura:
  • pixelshot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani