w ,

4-składnikowa polewa czekoladowa do wypieków. Jak ją zrobić?

polewa czekoladowa
olvas, Getty Images

Dziś podzielę się z Tobą sprawdzoną recepturą na niezastąpiony składnik m.in. mazurka wielkanocnego. Idealna polewa czekoladowa jest w zasięgu ręki!

Już tylko kilka dni dzieli nas od świętowania Wielkanocny. Pewnie masz już wysprzątany cały dom, zakwas na żurek gotowy, a Ty wzięłaś się za wypieki domowej roboty. Jest to wręcz idealny moment, abyś wykorzystała mój niezawodny przepis na genialną polewę czekoladową.

Możesz wykorzystać ją na wiele ciekawych sposobów. Po pierwsze, jako dekoracja wielkanocnej babki lub mini babeczek. Po drugie, to świetny wkład do świątecznego mazurka. Oczywiście dzisiejszą polewę możesz wykorzystać także do dodania dodatkowych walorów smakowych domowej roboty sernikowi. Niezależnie od ostatecznego wyboru, masz pewność, że Twoje wypieki będą nie tylko świetnie smakować, ale i pięknie się prezentować. A wszystko to zasługa idealnej polewy czekoladowej. Co w niej jest takiego wyjątkowego?

Polewa czekoladowa – ten przepis nigdy Cię nie zawiedzie

Czym wyróżnia się mój przepis? Warto zacząć od tego, że do przygotowania dzisiejszej polewy potrzebujesz zaledwie 4 składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Cały proces przygotowania dodatku do domowych wypieków jest bajecznie prosty. Co więcej, w mgnieniu oka otrzymasz genialne efekty. Polewa na bazie czekolady będzie mega lśniąca i gęsta. Bez problemu rozprowadzisz ją na swoich wypiekach. A jeśli chodzi o smak? To po prostu niebo w gębie!

Domowej roboty polewa czekoladowa

Ta gęsta i lśniąca polewa czekoladowa stanie się genialną dekoracją każdego wypieku. Idealnie sprawdzi się do świątecznych wypieków!
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania cukru pudru przez sitko, aby w produkcie nie było grudek.
  • Na palniku postaw garnek, po czym umieść w środku masło, podzielone na mniejsze kawałki.
  • Po rozpuszczeniu masła, dodaj do garnka pozostałe składniki.
  • Dokładnie wymieszaj produkty przy pomocy kuchennej trzepaczki.
  • Gotuj przez chwilę, do powstania gładkiej, jednolitej i gęstej mieszanki.
  • Smacznego!
polewa czekoladowa
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Oczywiście warto podkreślić na koniec, że domowej roboty polewę czekoladową przygotujesz zaledwie w 15 minut. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać Cię do wypróbowania dzisiejszego przepisu.

A skoro już jesteśmy w tematyce świątecznej, to oczywiście zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami, gdzie znajdziesz wiele ciekawych i przede wszystkim smacznych pomysłów na wielkanocne menu. Znajdą się również pomocne porady, które ułatwią pracę w kuchni. Tego nie możesz przegapić!

  • Miniatura:
  • olvas, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani