w

Bajecznie kruche pieguski na maśle. Zrobisz je w 15 minut

joshblack, Getty Images Signature

Kruche pieguski to jedne z ulubionych ciasteczek do kawy, są delikatne i robi się je ekspresowo! Kiedy czeka cię nagła wizyta znajomych i nie masz co postawić na stole, te ciasteczka Cię uratują!

Masz w kuchni masło, szklankę mąki, trochę czekolady i sodę oczyszczoną? Jeśli tak, możesz się zabrać za przygotowanie ciasteczek! Tak naprawdę cała sprawa polega na wymieszaniu składników, a następnie upieczeniu łakoci w kilkanaście minut. Kultowe pieguski ze sklepu mają często wiele niepotrzebnych dodatków w składzie, a ich cena w stosunku do ilości potrafi zwalić z nóg. Za podobne pieniądze jesteś w stanie zrobić całą blachę ciastek, które będą mieć o wiele lepszy skład.

Pieguski w 15 minut

Są to najprostsze i zarazem najlepsze ciastka, które możesz przygotować w tak krótkim czasie!
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 15 ciastek

Sposób przygotowania

  • W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Delikatnie studzimy mieszankę, dosypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i pokruszoną czekoladę.
  • Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą, lepką masę. Urywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczkę, a następnie rozpłaszcz je na papierze do pieczenia, tworząc okrągłe ciasteczka.
  • Piekarnik rozgrzej do 180*C i wstaw ciasteczka na 8-10 minut. Mają być jasne z lekko przyrumienionymi brzegami.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Istnieje pewien trik, który jeszcze bardziej skraca czas przygotowania. Po zrobieniu masy ciasteczkowej możesz zrobić je w… mikrofalówce! Uformowane ciastka przełóż na talerz i wstaw do mikrofali na najwyższą moc na 1 minutę. Po tym czasie sprawdź jak wyrosły i wstaw je na kolejną minutę, jeśli uważasz, że to potrzebne.

Sposób jest całkowicie bezpieczny i jeśli nie masz piekarnika, możesz wykorzystać pomysł z mikrofalówką. Pieguski w dalszym ciągu będą kruche i przepyszne, sposób przygotowania nie zmieni ich struktury.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • joshblack, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli