w

Jak długo przechowywać śledzie? Lepiej ich nie jeść po tym czasie

Jak długo przechowywać śledzie

Ta zimna przekąska króluje w polskich domach, można ją podawać z różnymi sosami i dodatkami. Można je kupić gotowe z dodatkami lub zrobić samodzielnie w domu. O ile te pierwsze mają etykietę z datą przydatności, te drugie trzeba pilnować, by się nie przeterminowały.

Gotowe śledzie w oleju lub sosie można dorwać w praktycznie każdym sklepie. Te w oleju nadają się do długiego przetrzymywania, nawet do miesiąca, jeśli nie zostały otwarte. Jeśli jednak to zrobimy, możemy je spożywać przez tydzień bez żadnych obaw. Śledzie w śmietanie mają najkrótszą datę przydatności do spożycia i jest to ok. 3 dni po otwarciu.

Jeśli jednak masz ochotę przygotować ryby według swojej receptury kup surowe płaty pakowane próżniowo lub w solance. Jak przechowywać ryby i ile można je przetrzymywać, by nie znaleźć w lodówce śmierdzącego fileta? O tym za moment.

Jak długo przechowywać surowe śledzie?

śledzie/ fot. canva

Kiedy jesteś w sklepie i wybierasz śledzie, zwróć uwagę na opakowanie — czy jest szczelne i nieuszkodzone. Zacznijmy od śledzi w wiaderkach, mogą być one przechowywane przez 3 miesiące w chłodziarce, jeśli były nieotwierane.

Ryby pakowane próżniowo wytrzymają do miesiąca, a jeśli je otworzymy, ale nie jesteśmy w stanie ich szybko zużyć, można przygotować roztwór solanki wodnej. Śledzie należy pokroić i umieścić w słoiku, a następnie zalać przegotowaną wodą z solą. Na jeden litr przypada 200 g soli kuchennej. W takiej formie wytrzymają 3 tygodnie, pod warunkiem że wody nie jest za mało.

śledzie w solance / fot. canva

Jak długo przechowywać surowe śledzie? Surowe filety psują się bardzo szybko, po 48 godzinach mogą stać się śmierdzące i oślizgłe. Takie ryby należy wyrzucić, gdyż nie nadają się do spożycia. Lepiej kupić świeżą rybę i zabrać się za jej obróbkę, gdyż po dobie może być już za późno.

Zobacz także:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Nadia Nowak

        Nadia to osoba kreatywna i eksperymentująca w kuchni, która ceni sobie dobre, naturalne i zdrowe produkty.
        Instagram / Napisz do Nadii