Śledź w śmietanie to jedno z podstawowych dań, jakie można znaleźć na wigilijnym stole. Ale czy wiesz co zrobić, aby podkręcić smak tej potrawy? Za chwilę wszystko stanie się jasne!
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 dań. I choć zwyczaj ten z roku na rok zanika coraz bardziej, wymienić można kilka podstawowych potraw bez których nie sposób wyobrazić sobie świątecznej wieczerzy. Na tej liście znalazłby się na pewno czerwony barszcz z uszkami, pierogi, karp i śledź w śmietanie.

A skoro już o śledziu w śmietanie mowa, to już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób, urozmaić jego smak. Twoi bliscy będą zachwyceni.
Śledź w śmietanie z jakimi dodatkami?
Bazę na śledzia w śmietanie zna każdy z nas. Ale co z dodatkami, które mogą zupełnie zmienić to niepozorne danie?
Jak się okazuje, do śledzia w śmietanie pasują nawet owoce. Jakie? Przede wszystkim jabłko, które kojarzy się nam z menu jesienno-zimowym. Owoc ten świetnie nada się również do śledzia w śmietanie, dodając mu ciekawych kolorów smakowych.

Kolejnym owocem, o którym warto pamiętać, podczas przygotowania śledzia w śmietanie, jest mango. Wiem, początkowo może brzmieć to wręcz dziwnie, ale wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w tej kombinacji smakowej na całe życie.
Jak sama widzisz, zaledwie z kilku składników, można stworzyć mega oryginalne danie wigilijne. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o takim pomyśle.
Zobacz także: Jak usunąć ości z karpia? Jest jeden mistrzowski sposób