w

Twój czosnek zaczął kiełkować? Sprawdź czy możesz go zjeść

Źródło; niknak99, Getty Images Signature

Kiełkujący czosnek- czy nadaje się do spożycia, czy powinniśmy go wyrzucić do kosza? Wokół kiełkujących warzyw narosło wiele mitów, nawet takich, które mówią o tym, że takie warzywa są trujące. Jak jest naprawdę?

Czosnek jest warzywem, które przez długi czas zachowuje świeżość i walory smakowe. Jednak zdarza się, że czosnek zaczyna kiełkować, a my nie wiemy czy możemy go jeść czy nie? Często nawet wyrzucamy go do kosza i idziemy kupić nowy. Czy dobrze robimy?

Czosnek- właściwości

Czosnek jest bardzo zdrowym warzywem, który w ostatnich latach zyskał miano: „naturalnego antybiotyku”. W czosnku znajdziemy wiele cennych składników dla naszego zdrowia tj.;

  • allicyna (silny przeciwutleniacz)
  • mangan
  • wit. B6
  • wit. C
  • błonnik
  • selen
  • białko
  • wit. z grupy B
  • wit. E
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor

Jak widać lista składników, które znajdziemy w czosnku jest długa. Czosnek zmniejsza ryzyko Alzheimera, chroni narządy przed działaniem metali ciężkich, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy oraz zwalcza bakterie i grzyby.

Kiełkujący czosnek: jeść czy nie jeść?

Powiedzieliśmy już, że czosnek jest bardzo zdrowy. Jednak czy ten kiełkujący również ma te same właściwości? Oczywiście, że tak. Okazuje się, że zielone kiełki czosnku wcale nie są toksyczne, a wręcz przeciwnie. W szczypiorze czosnkowym znajduje się kwercetyna, która ma więcej przeciwutleniaczy, niż sam czosnek i korzystnie działa na układ sercowo- naczyniowy. A co ze smakiem takiego kiełkującego czosnku? Wiele osób narzeka na to, że zmienia on smak potraw, które stają się gorzkie. Jest w tym trochę prawdy. Czosnek gorzknieje ok. 2 tygodnie po tym jak zaczyna kiełkować, dlatego najlepiej szybko go zużyć, kiedy tylko zobaczymy, że pojawia się pierwszy kiełek.

  • Miniatura:
  • Źródło; niknak99, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.