w ,

Idealnie miękkie kopytka są w zasięgu ręki. Dodaj 1 składnik

kopytka
Aneta_Gu, Getty Images

Jak zrobić idealne kopytka pod każdym kątem? Wystarczy mała modyfikacja przepisu, aby osiągnąć genialne efekty. Naprawdę warto!

Już za moment ogarnie Cię kopytkowe szaleństwo, a wszystko to zasługa dzisiejszego przepisu. Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto wspomnieć w kilku słowach o bohaterach dzisiejszego artykułu. Kopytka to nic innego jak kluski ziemniaczane, które po uformowaniu podłużnych wałków, tniemy w kształt rombów. Tradycyjnie ugotowane ziemniaki łączy się z: mąką, jajami i ulubionymi przyprawami. Na koniec ziemniaczane kluski gotujemy w osolonym wrzątku. I gotowe!

Oczywiście tego typu danie można serwować solo z ulubioną omastą. Tego typu kluski można również podać jako dodatek m.in. do gulaszu oraz mięs różnego typu.

Jak zrobić miękkie i złociste kopytka?

Skoro znamy już podstawowe informacje odnośnie ziemniaczanych klusek, czas zdradzić sekretny dodatek, który sprawi, że za każdym razem wyjdą idealnie miękkie i złociste zarazem. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest niepozorna mąka kukurydziana.

Otóż wystarczy już kilka łyżek tego produktu, aby w mgnieniu oka ulepszyć mieszankę na przyszłe kopytka. I to z kilku powodów. Po pierwsze, mieszanka na nasze kluski będzie bardziej elastyczna, a co za tym idzie, łatwiej będzie z nią pracować. Co więcej, taki dodatek sprawi, że całe danie będzie delikatniejsze. Kluski ziemniaczane staną się idealnie mięciutkie, przez co dosłownie będą rozpływać się w ustach.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Dzięki dodaniu do pozostałych składników mąki kukurydzianej, ziemniaczane kluski będą mieć piękny, złocisty kolor. W takim wydaniu będą idealnie się prezentowały. Już od samego patrzenia można zrobić się mega głodnym. Tym samym masz 100% pewność, że to genialne danie stanie się hitem w każdym domu.

Na koniec oczywiście nie zapomnij napisać mi, z jakimi dodatkami Ty najczęściej podajesz domowej roboty kluski ziemniaczane. Masz swoją ulubioną kombinację? A może ciagle jej szukasz, podobnie jak ja? Z ogromną niecierpliwością czekam na Twoją odpowiedź!

  • Miniatura:
  • Aneta_Gu, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani