Spis treści
Ciasto ze świeżymi owocami to genialny deser, jednak jego przygotowanie nie jest wcale takie proste, jak się wydaje, otóż często wychodzi zakalcowate. Dzieje się tak, gdy nasze owoce są pełne soku, a ten w procesie pieczenia wypływa i dosłownie moczy biszkopt. Aby tego uniknąć, wystarczy zastosować pewien trik z użyciem białka jaja i mąki.
Wyobraź sobie taką sytuację: przygotowałaś pyszne ciasto z truskawkami i zaczynasz je kroić, a wewnątrz wita Cię niemiła niespodzianka w postaci zakalcowatego ciasta dookoła owoców. Katastrofa i wstyd jednocześnie, przecież nie podasz gościom takiego deseru. Aby taka sytuacja nigdy nie miała miejsca, musisz poznać naszych babć.
Zakalec nie bierze ot, tak!
Zacznijmy od tego, że są takie owoce, które bardziej lub mniej nadają się do biszkopta. Starajmy się wybierać owoce o małej zawartości soku, takie jak jabłka, gruszki czy porzeczki. Jeśli zrobisz ciasto a arbuzem czy pomarańczą, raczej nie spodziewaj się niczego dobrego. Mokre ciasto nie da rady się napuszyć, wewnątrz będzie zbite i niesmaczne. Warto również zadbać o układ owoców w cieście, zbyt duża ilość, która jest ciasno upchana, zablokuje przepływ powietrza w biszkopcie.
Ciasto z owocami już nigdy nie wyjdzie zakalcowate!
Od teraz puszyste ciasto z owocami nie będzie marzeniem, a rzeczywistością. Musisz jedynie poznać pewien trik kulinarny, który pomoże Ci ograniczyć wydzielanie soku do ciasta.
Przed rozłożeniem owoców posmaruj ciasto warstwą białek, a następnie oprósz całość mąką. Na tak przygotowaną warstwę układamy owoce, które również cienko oprószamy mąką. Ta warstwa ochronna pochłonie cały sok, który wydostaje się z owoców w trakcie pieczenia.
Jak widzisz, jest to banalny, ale skuteczny sposób na ograniczenie wydzielania soków z owoców. Nie mniej, nie powstrzyma on soków z owoców jak arbuz czy pomarańcza.