w

Ogórkowa bez zabielania śmietaną. Zupa dla fanów kwaśnego smaku

Zupa ogórkowa to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Aby zupa wyszła potrzebujemy dobrych ogórków kiszonych i kilku przypraw. W tym przepisie nie będziemy zabielać zupy śmietaną. Jeśli jesteś zainteresowany przepisem, czytaj dalej!

Zupa ogórkowa

Sercem zupy jest wywar, najlepszy to ten z udka kurczaka. Radzimy zrezygnować z kostek rosołowych, chyba że jest to ostateczność. Ogórkowa doprawiona odpowiednimi przyprawami oraz małą ilością wody ze słoika będzie smakowała jak ta u mamy. W tym przepisie rezygnujemy z zabielania zupy, co uczyni ją mocno kwaskowatą!
Ważna jest kolejność dodawania składników do zupy. Starte ogórki powinny iść na sam koniec gotowania, kiedy reszta warzyw jest już miękka.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Mięso umyj, wrzuć do garnka, dorzuć ziele angielskie oraz liść laurowy, zalej wodą i gotuj na małym ogniu aż powstaną szumowiny. Kiedy te wypłyną na wierzch, wyłów je i dodaj warzywa: cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera. Gotuj do miękkości.
  • Wyjmij pietruszkę, marchewkę i seler, a następnie pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do garnka. Dorzuć pokrojone i obrane ziemniaki oraz szczyptę majeranku, gotuj przez 15 minut, by ziemniaki zmiękły.
  • Kiedy zupa się gotuje, zetrzyj na talerz ogórki kiszone, a następnie podsmaż je na maśle. Sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, dorzuć podsmażone ogórki i gotuj przez następne 2-3 minuty. Zupę ogórkową oprósz solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek i wymieszaj całość.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli