w

Ogórkowa bez zabielania śmietaną. Zupa dla fanów kwaśnego smaku

Zupa ogórkowa to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Aby zupa wyszła potrzebujemy dobrych ogórków kiszonych i kilku przypraw. W tym przepisie nie będziemy zabielać zupy śmietaną. Jeśli jesteś zainteresowany przepisem, czytaj dalej!

Zupa ogórkowa

Sercem zupy jest wywar, najlepszy to ten z udka kurczaka. Radzimy zrezygnować z kostek rosołowych, chyba że jest to ostateczność. Ogórkowa doprawiona odpowiednimi przyprawami oraz małą ilością wody ze słoika będzie smakowała jak ta u mamy. W tym przepisie rezygnujemy z zabielania zupy, co uczyni ją mocno kwaskowatą!
Ważna jest kolejność dodawania składników do zupy. Starte ogórki powinny iść na sam koniec gotowania, kiedy reszta warzyw jest już miękka.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mięso umyj, wrzuć do garnka, dorzuć ziele angielskie oraz liść laurowy, zalej wodą i gotuj na małym ogniu aż powstaną szumowiny. Kiedy te wypłyną na wierzch, wyłów je i dodaj warzywa: cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera. Gotuj do miękkości.
  • Wyjmij pietruszkę, marchewkę i seler, a następnie pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do garnka. Dorzuć pokrojone i obrane ziemniaki oraz szczyptę majeranku, gotuj przez 15 minut, by ziemniaki zmiękły.
  • Kiedy zupa się gotuje, zetrzyj na talerz ogórki kiszone, a następnie podsmaż je na maśle. Sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, dorzuć podsmażone ogórki i gotuj przez następne 2-3 minuty. Zupę ogórkową oprósz solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek i wymieszaj całość.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze

Zupa ogórkowa
Na porcję przypada:
Kalorie
153.8
Tłuszcze
 
4.7
g
7
%
Węglowodany
 
21.9
g
7
%
Błonnik
 
4
g
17
%
Białka
 
7.4
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli