Spis treści
Zupa ogórkowa to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Aby zupa wyszła potrzebujemy dobrych ogórków kiszonych i kilku przypraw. W tym przepisie nie będziemy zabielać zupy śmietaną. Jeśli jesteś zainteresowany przepisem, czytaj dalej!
Zupa ogórkowa
Sposób przygotowania
- Mięso umyj, wrzuć do garnka, dorzuć ziele angielskie oraz liść laurowy, zalej wodą i gotuj na małym ogniu aż powstaną szumowiny. Kiedy te wypłyną na wierzch, wyłów je i dodaj warzywa: cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera. Gotuj do miękkości.
- Wyjmij pietruszkę, marchewkę i seler, a następnie pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do garnka. Dorzuć pokrojone i obrane ziemniaki oraz szczyptę majeranku, gotuj przez 15 minut, by ziemniaki zmiękły.
- Kiedy zupa się gotuje, zetrzyj na talerz ogórki kiszone, a następnie podsmaż je na maśle. Sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, dorzuć podsmażone ogórki i gotuj przez następne 2-3 minuty. Zupę ogórkową oprósz solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek i wymieszaj całość.
Składniki
na 5 porcji
- 1 udko kurczaka
- 5 ogórki kiszone
- 0,5 szklanka woda po ogórkach
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ¼ korzeń seler
- 3 ziemniaki młode
- 2 liść laurowy
- 4 ziarna ziele angielskie
- szczypta majeranek (suszony)
- koper
- pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- 1 łyżka masło