w

Jak prać ścierki kuchenne? Będą wyglądać jak nowe

jak prać ścierki kuchenne
Valentina_G, Getty Images

Czy wiesz, jak prać ścierki kuchenne, aby były nieskazitelnie czyste i nadawały się do dalszego użytku? Z nami będzie to bułka z masłem!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że kuchnia to serce każdego domu. To właśnie tu spędzamy najwięcej czasu. To również tutaj dzieje się najwięcej. Nic więc dziwnego, że to właśnie kuchnia wymaga szczególnego traktowania i regularnych porządków.

Do całej masy zabiegów w kuchni stosujemy tradycyjnie ścierki kuchenne. Czy to do przetarcia blatu na szybko, odcedzenia ziemniaków i makaronu, jak i wyjęcia blachy z piekarnika z upieczonym ciastem domowej roboty. Nic więc dziwnego, że podczas codziennego funkcjonowania w kuchni, łatwo je zabrudzić.

Co więcej, bardzo często tego typu zabrudzenia są naprawdę duże. Dlatego dziś podpowiemy, jak przywrócić dawny blask nawet bardzo zabrudzonym ścierkom kuchennym. Znajdź więc kilka wolnych minut, usiądź wygodnie i zapoznaj się z całym artykułem. Ta wiedza na pewno Ci się przyda. I to nie jeden raz!

Jak prać ścierki kuchenne?

Oczywiście ścierki kuchenne wymagają regularnego prania i wymieniania – minimum co 3-4 dni. Warto również pamiętać o kilku podstawowych kwestiach, które pomogą nam uzyskać zawalające efekty. Zaczynamy!

Po pierwsze, powinniśmy pamiętać, że ścierki kuchenne, które miały bezpośredni kontakt z żywnością, powinniśmy prać osobno. Kluczową rolę ma również temperatura, w jakiej pierzemy ściereczki. Odpowiednia temperatura to 90 stopni Celsjusza.

Warto również pamiętać, że pranie tego typu nie może obejść się bez odpowiednich detergentów, które pomogą pozbyć się potencjalnych bakterii. W tego typu praniu, nie zaszkodzi też użycie skutecznych odplamiaczy.

Czy kuchenne ściereczki trzeba prasować?

Skoro już wiesz, w jaki sposób prać ściereczki kuchenne, czas wyjaśnić jeszcze jedną kwestię. Otóż po praniu zawsze warto je wyprasować z użyciem pary. Dlaczego? Otóż dzięki temu prostemu trikowi ściereczki kuchenne będą idealnie miękkie, a co za tym idzie, łatwiej będzie z nimi pracować.

  • Miniatura:
  • Valentina_G, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani