Spis treści
Rosół wychodzi za słodki, a ty nie wiesz, gdzie popełniasz błąd? Mamy pewne podejrzenia. Czy używasz odpowiednich proporcji włoszczyzny? Zbyt duża ilość marchewki i pietruszki może nazbyt osłodzić naszą zupę. Wiemy, ile powinnaś ich dodać, by zupa była esencjonalna i odpowiednio wyważona.
Zauważyłam, że u wielu ludzi utarła się zasada mówiąca – „im więcej marchewki, tym lepiej”. Z doświadczenia wiem, że marchew w rosole dodaje złocistego koloru i dodaje nieco słodyczy. O ile trzymamy nad tym kontrolę, jest to jak najbardziej właściwy zabieg. Znamy pewne złote proporcje, które pozwolą ustabilizować ilość dodanych warzyw.
Dodajesz kostkę rosołową? Ta domowa będzie o niebo lepsza.
Ile marchewki należy dodać do rosołu?
Na 3 litry płynu w garnku powinniśmy dodać maksymalnie 2 duże marchewki. Taka ilość będzie zupełnie wystarczająca i nie zabija smaku innych dodatków.
Jeśli dodajesz odpowiednią ilość marchewki, a rosół wychodzi za słodki, pewnie dodajesz za dużo pietruszki lub selera. Na 3 litry rosołu należy dodać dwa mniejsze korzenie pietruszki i 1/4 bulwy selera.
Złocisty rosół bez marchewki?
Jeśli chcesz, by twój rosół miał piękny kolor, ale nie lubisz słodkiego posmaku marchewki, wypróbuj sposób z wykorzystaniem szczypty kurkumy. Dosyp ją pod koniec gotowania i ciesz się pięknym kolorem zupy. Równie dobrze będzie działać podpalona nad ogniem cebulka, doda koloru i klarowności.