w

Twój rosół wychodzi za słodki? Oto błąd, który poopełniasz

rosół wychodzi za słodki

Rosół wychodzi za słodki, a ty nie wiesz, gdzie popełniasz błąd? Mamy pewne podejrzenia. Czy używasz odpowiednich proporcji włoszczyzny? Zbyt duża ilość marchewki i pietruszki może nazbyt osłodzić naszą zupę. Wiemy, ile powinnaś ich dodać, by zupa była esencjonalna i odpowiednio wyważona.

Zauważyłam, że u wielu ludzi utarła się zasada mówiąca – „im więcej marchewki, tym lepiej”. Z doświadczenia wiem, że marchew w rosole dodaje złocistego koloru i dodaje nieco słodyczy. O ile trzymamy nad tym kontrolę, jest to jak najbardziej właściwy zabieg. Znamy pewne złote proporcje, które pozwolą ustabilizować ilość dodanych warzyw.

Dodajesz kostkę rosołową? Ta domowa będzie o niebo lepsza.

Ile marchewki należy dodać do rosołu?

złoty rosół/ fot. canva

Na 3 litry płynu w garnku powinniśmy dodać maksymalnie 2 duże marchewki. Taka ilość będzie zupełnie wystarczająca i nie zabija smaku innych dodatków.

Jeśli dodajesz odpowiednią ilość marchewki, a rosół wychodzi za słodki, pewnie dodajesz za dużo pietruszki lub selera. Na 3 litry rosołu należy dodać dwa mniejsze korzenie pietruszki i 1/4 bulwy selera.

Złocisty rosół bez marchewki?

Jeśli chcesz, by twój rosół miał piękny kolor, ale nie lubisz słodkiego posmaku marchewki, wypróbuj sposób z wykorzystaniem szczypty kurkumy. Dosyp ją pod koniec gotowania i ciesz się pięknym kolorem zupy. Równie dobrze będzie działać podpalona nad ogniem cebulka, doda koloru i klarowności.

rosół/ fot. canva

Ewa Wachowicz ma swój sposób na rosół! Zobacz, co do niego dodaje!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli