w ,

Przygotowujesz zakwas do barszczu wigilijnego? Nie zapomnij o tym składniku

Źródło: congerdesign, pixabay

Święta Bożego Narodzenia już za miesiąc. W związku z tym warto ten czas wykorzystać na zakup prezentów, porządki i… przygotowanie świątecznych dań. Dzięki temu, że pewne rzeczy zrobimy znacznie wcześniej, unikniemy tym samym nerwów i stresu. A co możemy przygotować już dziś? Poza np. pierogami i uszkami, które zamrożone zachowają swój smak i zaoszczędzą nam pracy w dniu Wigilii, możemy również zrobić zakwas z buraków do barszczu czerwonego.

Zgodnie z tradycją w wielu regionach Polski w dniu Wigilii na stole pojawia się barszcz czerwony. Ugotowanie smacznego i aromatycznego barszczu nie jest trudne, pod warunkiem, że mamy smaczny zakwas. Oczywiście gotowy produkt możemy kupić w markecie. Jednak wiele gospodyń decyduje się na przygotowanie zakwasu samodzielnie. Tym bardziej, że można go wykonać nawet kilka tygodni przed Wigilią. Do przygotowania zakwasu potrzebujesz ekologicznych buraków, pieprzu, liść laurowych, ziela angielskiego, soli i… czosnku. To właśnie ten ostatni składnik jest bardzo ważny, jeśli chcemy aby proces fermentacji przeszedł prawidłowo.

Przepis na zakwas z buraków.

Składniki:

  • buraki- 1 kg
  • czosnek 1 szt.
  • listek laurowy 8 szt.
  • ziele angielskie- 10 szt.
  • sól- 1,5 łyżki
  • woda- 1,5 l

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyj, a następnie pokrój na plastry i umieść w wysokim słoiku.
  2. Do słoika dodaj przekrojoną, nie obraną główkę czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  3. Całość zalej zagotowaną i przestudzoną wodą z dodatkiem soli.
  4. Tak przygotowany słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 dni.
  5. Codziennie kontroluj czy na wierzchu nie pojawiła się pleśń.
  6. Po ok. 6 dniach zakwas przecedź przez sito i zamknij szczelnie w słoiku. Przechowuj w lodówce.
  7. Składniki, które pozostały, możesz ponownie zalać solanką.
  • Miniatura:
  • Źródło: congerdesign, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.