Panierka do schabowych w tradycyjnej wersji składa się z dwóch składników: jajka i bułki tartej. Ten sposób jest dobry, jednak z reguły istnieje jeszcze lepszy z wykorzystaniem otrębów owsianych. Wystarczy je dobrze zmielić, a będą działały jak bułka tarta, a przy okazji będzie zdrowsza.
Panierowanie w bułce tartej sprawia, że kotlety są pokryte chrupiącą skorupką i przez to znacznie bardziej nam smakują. Pewnie wydaje wam się, że taki składnik jak bułka tarta jest nie do zastąpienia, jednak warto czasami zmienić swoje przyzwyczajenia i poeksperymentować w kuchni.

Jaką panierkę do kotletów wybrać?
Zacznijmy od faktu, że kotlety bez panierki wypadają najlepiej pod względem zdrowotnym, gdyż pochłania ona większość tłuszczu w trakcie smażenia. Czy jednak powinniśmy sobie jej odmawiać? Nie jest to konieczne, jednak warto szukać zdrowszej alternatywy dla najpopularniejszej bułki tartej.
Na pierwszy ogień przedstawiamy otręby pszenne. Najczęściej towarzyszą nam w porze śniadaniowej, gdy dorzucamy je do owsianek i różnych placuszków. Po zmieleniu mogą pełnić funkcję panierki, a obtoczony w nim schab jest przepyszny.
Innym genialnym dodatkiem będą płatki rozdrobnione owsiane, można użyć błyskawicznych. Będą działać podobnie jak w przypadku otrębów. Panierka do schabowych będzie pochłaniała mniej tłuszu, niż tradycyjna.

Mniej znany pomysł na panierkę to użycie rozdrobnionych orzechów (ten sposób najczęściej stosuję w swojej kuchni!). Trzeba je posiekać na drobno i przykleić do wymoczonego w jajku kotleta. Innym dobrym sposobem są kukurydziane płatki. Panierka będzie niczym z KFC!
Zobacz również: