Przygotowujesz Wigilię w tym roku u siebie? Masz w planach smażyć ryby, ale boisz się, że jak zwykle podczas smażenia panierka będzie odpadać? Wiem, jak temu zaradzić!
Święta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia, kojarzy się przede wszystkimi z potrawami na bazie ryb. I chyba najbardziej popularne są ryby w chrupiącej panierce. Przynajmniej w moim domu królują one co roku na świątecznym stole.
I wiadomo, że każdy z nas chciałby uzyskać jak najlepsze efekty. Chrupiącą panierkę o złocistym kolorze. W teorii wszystko wydaje się proste, ale niestety w praktyce bywa już gorzej.

Bardzo często podczas smażenia ryby, odpada panierka nawet w bardzo dużych kawałkach. I wiem, taka sytuacja potrafi wyprowadzić skutecznie z równowagi. Bo jak zaserwować swoim bliskimi rybę w tak kiepskiej formie?
Moje doświadczenia pokazują, że wcale nie musi tak być. I z pomocą przychodzą tu nasze Babcie, które mają swoje własne patenty na rozwiązanie takich problemów. Jakie? Dodatkowy składnik dodany do panierki. To po prostu genialne!
Panierka do ryby, która nie odpada
Otóż okazuje się, że można przygotować idealną panierkę do ryby, która nie będzie odpadać. Wszystko co musimy zrobić w tym przypadku, to dodać do mąki pszennej mąkę kukurydzianą w proporcji 5:1. Dzięki tej kombinacji panierka nie tylko dobrze przyklei się do ryby, ale też będzie mega chrupiąca.
Podsumowując, ryby najpierw doprawiamy wg uznania. Możemy też delikatnie skropić je sokiem z cytryny. Następnie obtaczamy rybę w miksie dwóch mąk, roztrzepanych jajkach i na koniec bułce tartej. Ryby smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, po czym odsączamy na kuchennym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I to wszystko!

Z tym genialnym trikiem naszych Babć święta na pewno będą udane. Jeśli znasz inny genialny trik kuchenny, koniecznie się nim podziel w komentarzach poniżej. Nauki nigdy za wiele 🙂
Zobacz także: Kapusta z grochem z tym składnikiem będzie hitem na Wigilii. Jak ją zrobić?
Jeden komentarz