w

Najzdrowsze mięso, które mało kto docenia

najzdrowsze mięso

Mięso to produkt kontrowersyjny w naszej kuchni. Jedni je uwielbiają i nie wyobrażają sobie bez niego życia, istnieje grupa, która jada tylko określone gatunki, a ostatni wystrzegają się go jak ognia. Zastanawiasz się, który gatunek jest najzdrowszy? Sprawdź!

Dziczyzna na podium

Sponsorowane
dziczyzna/ fot. canva

Dzikie zwierzęta jak sarny, dziki czy bażanty żywią się naturalnymi składnikami znalezionymi w lesie, dzięki temu nie są narażone na faszerowanie antybiotykami jak zwierzęta hodowlane. Dziczyzna jest pozbawiona tłuszczu, który tak często można spotkać na mięsie ze sklepu. Naturalnie chowana zwierzyna to najlepszy wybór, jest bogata w fosfor, witaminy z grupy B, miedź i nienasycony kwas linolenowy. Dziczyzna uchodzi za najzdrowsze mięso.

Drób

Mięso z kurczaka uchodzi za jedno z najpopularniejszych i niezwykle łatwych do przyrządzenia. Jest pozbawione zbędnego tłuszczu, a jeśli wybierzemy te z dobrej hodowli, możemy liczyć na naprawdę dobre mięso. Drób zawiera witaminy z grupy B oraz magnez, potas, sód, magnez i wapń.

Cielęcina

Sponsorowane
cielęcina/ fot. canva

Nie bez powodu gotowe zupki dla dziecka są z dodatkiem cielęciny. Lekarze Nie zalecają spożywania czerwonego mięsa, jednak gdy mamy na nie ochotę, cielęcina będzie najlepszym wyborem. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, ponadto ma w sporo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ryby

Kwestia tego, czy ryby to mięso jest dość sporna, jednak w naszym mniemaniu można je śmiało zaliczyć. Jedno jest pewne — jeśli chcesz być zdrowa, jedz ryby! Tłuste ryby morskie są najzdrowsze, ich mięso jest bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, selen, jod, cynk, żelazo i fosfor. Ten bukiet właściwości zmniejsza ryzyko zachorowania na takie choroby jak miażdżyca, cukrzyca typu 2, udar mózgu i zawał.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli