w

Ta panierka do schabowego nigdy Cię nie zawiedzie. Zrobisz ją w mig

panierka do schabowego
Изображения пользователя Vladimir Mironov

Przygotowujesz obiad, ale panierka do schabowego ciągle odpada? I nie wiesz, jak temu zaradzić? Przychodzimy z pomocą!

Mogłoby się wydawać, że zrobienie klasycznego obiadu ze schabowym, ziemniakami i mizerią w roli głównej, to prawdziwa bułka z masłem. I choć w teorii wszystko wydaje się bardzo proste, w praktyce mogą pojawić się spore trudności. A lepiej im od razu zaradzić, aby przygotowanie obiadu nie zamieniło się w istny horror kulinarny.

Na naszej stronie znajdziesz zarówno cenne rady odnośnie przygotowania perfekcyjnej mizerii, jak i odpowiedniego ugotowania ziemniaków. Dziś do tego grona dołączy patent na sprawdzoną panierkę do kotletów schabowych. Tego nie możesz przegapić!

Dlaczego panierka do schabowego odpada?

Zanim zdradzę Ci mój niezawodny przepis, warto wyjaśnić, dlaczego w ogóle dochodzi do sytuacji, że czasami panierka odpada od schabowego. Pierwszy błąd możemy popełnić już na samym początku, jeśli zaczniemy panierować zbyt wilgotne mięso. W takich przypadkach bułka tarta niczym gąbka wchłonie nadmiar wilgoci, co w konsekwencji spowoduje jej odpadanie. Zanim zaczniesz panierować mięso, za każdym razem dokładnie je osusz przy pomocy ręcznika kuchennego.

Do drugiego poważnego błędu dochodzi już w trakcie smażenia. Nigdy, pod żadnym pozorem, nie smaż kotletów na nierozgrzanej patelni z tłuszczem. W ten sposób doprowadzisz tylko do tego, że kotlety wpiją za dużo tłuszczu. Co więcej, panierka może zacząć odpadać, bo zamiast zrobić się chrupka, będzie miękka jak flak. Kotlety schabowe w panierce należy smażyć zawsze na dobrze rozgrzanej patelni.

Jak zrobić niezawodną panierkę do schabowych?

Bazą do przygotowania panierki jest dobrze znane wszystkim trio, a mianowicie mąka, roztrzepane jajka oraz bułka tarta. I jak się okazuje, wystarczą małe zmiany oraz wprowadzenie dodatków, które na pewno masz w kuchni, aby przygotować idealną panierkę do schabowych.

Po pierwsze, należy dodać do roztrzepanych jajek szczyptę soli oraz 2 łyżki oleju. Dzięki tym dodatkom, powstała mieszanka będzie lepiej przywierać do mięsa. Co w znacznym stopniu ułatwi zarówno proces panierowania, jak i smażenia.

To jednak nie koniec. Z kolei do bułki tartej warto dodać szczyptę sody oczyszczonej. Dlaczego? Otóż spulchni ona naszą panierkę, dzięki czemu po usmażeniu będziemy mogli cieszyć się mega chrupiącą panierką.

Teraz już wiesz, co zrobić, aby przygotowane schabowe były idealne pod każdym kątem. Jak sama widzisz, wystarczą małe modyfikacje, a efekt będzie zachwycający. Dlatego też przy kolejnym obiedzie ze schabowymi w roli głównej, najpierw obtocz je w mące, następnie w jajkach z dodatkiem oleju i soli, zaś na koniec obsyp je w mieszance bułki tartej z dodatkiem sody oczyszczonej. Na koniec usmaż je na dobrze rozgrzanej patelni i przed podaniem odciśnij z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. I to wszytko!

  • Miniatura:
  • Изображения пользователя Vladimir Mironov

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani