Spis treści
Z naszym genialnym patentem odkryjesz kotlety schabowe na nowo. Będą znikać z talerzy w mgnieniu oka. I to za każdym razem!
Jeśli miałabym wymienić klasyki odnośnie polskiej kuchni, na pewno na mojej liście nie zabrakłoby kotletów schabowych. Każdy z nas zajadał się nimi zarówno w dzieciństwie, jak i teraz sam przygotowuje je dla swojej rodziny. I nie ma w tym nic dziwnego, bo jest to sprawdzony patent na obiad, któremu nie odmówi nawet największy niejadek.
Z drugiej jednak strony, każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje odmiany. I zasada ta dotyczy również kuchni. Aby nic się nam nie przejadło, powinniśmy wprowadzać nowe smaki i kombinacje, które urozmaicą nasze menu. Nie inaczej będzie tym razem. Już za moment dowiesz się, jak stuningować klasyczne schabowe.
Zamocz kotlety schabowe w fancie, a nie pożałujesz
Kluczem do przygotowania idealnych kotletów schabowych jest odpowiednia marynata. I dziś postaram się, przekonać Cię do wypróbowania marynaty na bazie fanty. Dlaczego? Otóż lista korzyści jest naprawdę ciekawa.
Po pierwsze, warto zauważyć, że schab jest dosyć twardym mięsem. Aby przyszłe kotlety były jednocześnie miękkie i soczyste, mięso należy najpierw zmiękczyć. I świetnie do tego zadania nada się właśnie niepozorna fanta. Co więcej, aby otrzymać zadawalające efekty, wystarczy już 30 minut marynowania. Tak więc marynata na bazie popularnego napoju sprawdzi się idealnie w środku zapracowanego tygodniu, kiedy to nie mamy czasu i ochoty stać przez kilka godzin w kuchni.
Co więcej, należy zaznaczyć, że orzeźwiająca fanta z pomarańczowym posmakiem, doda przyszłym kotletom dodatkowych walorów smakowych. Będzie to prawdziwa eksplozja smaków, o której nie będziesz potrafiła zapomnieć. Ba, często będziesz chciała do niej wracać.
Jak przygotować marynatę do kotletów schabowych na bazie fanty?
I na koniec prawdziwa wisienka na torcie. Przygotowanie marynaty na bazie fanty to bułka z masłem. Rozbite mięso dopraw do smaku ulubionymi przyprawami, następnie zanurz je w misce wraz z popularnym napojem na 30 minut.
Po tym czasie delikatnie przetrzyj każdy płat mięsa przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przygotuj standardową panierkę. Najpierw zanurz mięso w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety smażymy przez kilka minut na mocno rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony. Kiedy już nabiorą złocistych rumieńców, możesz zdjąć je z palnika i serwować z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Jeden komentarz