Spis treści
Jaki jest najzdrowszy olej? Który tłuszcz jest mocno przereklamowany, a który jest podrabiany? Na te pytania odpowiedział znany szef kuchni, który z przeróżnymi olejami i tłuszczami jest za pan brat. To co powiedział zaskakuje.
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? Wielu Polaków zastanawia się, który produkt jest lepszym wyborem dla zdrowia. Co rusz pojawiają się nowe informacje na temat obu tych tłuszczy. Jedni mówią, że oliwa jest najzdrowsza, drudzy negują tą tezę, twierdząc, że w Polsce najlepiej jest używać oleju rzepakowego. Jak jest naprawdę?
Uważaj na podrobioną oliwę z oliwek
Zacznijmy od oliwy z oliwek, która jest jednym z droższych tłuszczy dostępnych na rynku. Niestety całkiem niedawno okazało się, że produkt ten jest masowo podrabiany i sprzedawany na terenie UE. Dziennikarze stacji TVN i portal uwaga.tvn.pl zbadali ten temat. Okazało się, że faktycznie tak jest. Jak więc rozpoznać, że kupiliśmy oryginalny, a nie podrobiony produkt? Po pierwsze powinniśmy zwrócić uwagę na butelkę w której sprzedawana jest oliwa. Oliwa powinna być w ciemnej butelce i mieć etykietę z której dowiemy się skąd pochodzi i jak długo jest przydatna do spożycia. Co jeszcze możemy zrobić? Wystarczy spojrzeć na to jak oliwa zachowuje się po rozlaniu na talerz:
„Najsmaczniejsze oliwy to te, powstające z jednej odmiany oliwek. Dobra oliwa nie rozlewa się płasko po talerzu, tylko tworzy wysoki „kołnierz” i rozchodzi się bardzo powoli. To znak, że zawiera dużo witaminy E”.
mówił na antenie TVN Kamil Tarnowski- sommelier oliwy
Olej rzepakowy? Najzdrowszy olej do smażenia
A co z olejem rzepakowym, który jest o wiele tańszy od oliwy? Czy powinniśmy z niego zrezygnować? Olej rzepakowy to bogactwo wit. E, kwasów omega 6 i omega 3. Spożywanie oleju wspomaga naszą odporność, pracę serca, nerek i układu krwionośnego. Zawarte w składzie oleju rzepakowego fitosterole, polifenole i sterole roślinne pomagają w utrzymaniu zdrowego cholesterolu. Jednak i w oleju rzepakowym wkradło się pewne oszustwo. W reklamach słyszymy, że „olej pochodzi z jednego tłoczenia”. Szef kuchni tłumaczy, że jest to chwyt marketingowy, dla lepszej sprzedaży, gdyż nigdy oleju nie tłoczy się dwa razy:
„Olej tłoczony tylko raz to chwyt marketingowy. To hasło, które ma za zadanie konsumenta zachęcić do zakupu. Nie spotkałem się, żeby olej rzepakowy był tłoczony po raz drugi”
Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy? Który olej jest najzdrowszy?
Szefowie kuchni nie mają w tej kwestii wątpliwości. Warto używać zarówno oliwy jak i oleju rzepakowego. Oliwa świetnie nadaje się do sałatek, natomiast w przypadku smażenia, lepiej korzystać z oleju rzepakowego, który ma wysoką temperaturę dymienia:
„Do makaronów używamy oliwy, smażenie to olej rzepakowy. Nie ma zwycięzcy w tym pojedynku”