Spis treści
Jesteśmy w trakcie sezonu infekcyjnego. Wirusy szaleją, a przychodnie wypełnione są pacjentami. Jak w tym trudnym czasie wzmocnić organizm, aby nie chorować lub ewentualnie znacznie szybciej poradzić sobie z infekcją? Z pomocą przychodzi jedzenie.
O odporność należy dbać cały rok. Już wiosną i latem powinniśmy wdrożyć do swojej diety środki, które przygotują nas na trudny czas jesienno-zimowy. Aktywność fizyczna, zdrowy sen, owoce i warzywa… to trzy główne kwestie, na które musimy zwrócić szczególną uwagę. Dziś chcemy się zająć dietą, która może wspomóc twój system odpornościowy.
Jak wzmocnić organizm przy pomocy owoców i warzyw?
W okresie, kiedy chorujmy powinniśmy włączyć do swojej diety produkty, które wzmocnią organizm i nasz system immunologiczny. Do naszego menu powinny więc trafić warzywa i owoce bogate w wit. C i B-karoten. O jakich produktach mowa?
Warzywa, które wzmocnią organizm
- czosnek
- cebula
- marchew
- brukselka
- jarmuż
- papryka
- natka pietruszki
- kalafior
- szpinak
Owoce wspomagające nasz organizm
- porzeczki czarne
- truskawki
- maliny
- pomarańcze
- cytryny
- poziomki
- jabłka
Jak wzmocnić organizm poza jedzeniem owoców i warzyw?
Poza owocami i warzywami warto w tym czasie postawić na rozgrzewające posiłki, naturalne soki, szczególnie z malin i miód. Jednak samo włączenie do diety zdrowych owoców i warzyw to jeszcze nie wszystko. Należy przede wszystkim zadbać o sen, spędzać dużo czasu na świeżym powietrzu, a także zrezygnować z żywności przetworzonej, alkoholu i innych groźnych używek.
