w

Nigdy nie rozmrażaj mięsa w ten sposób!

Źródło: brebcaphotos

W ostatnim czasie w Internecie pojawiła się informacja, że pewna kobieta chciała rozmrozić mięso… na grzejniku. I chyba nie trzeba dodawać, że skutki jej działań były opłakane. Jak więc szybko i skutecznie rozmrozić mięso?

Informacja o rozmrażaniu mięsa na grzejniku może się wydawać zaskakująca, jednak wiemy, że zdarzają się takie przypadki. Niestety mało kto myśli o tym, że nieprawidłowo przechowywane czy rozmrażane mięso, może być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Jak skończyła się historia kobiety, która rozmrażała mięso na gorącym grzejniku? Zgodnie z założeniem mięso odmroziło się o wiele szybciej, ale też… częściowo ugotowało, a po zjedzeniu go kobieta wylądowała w szpitalu z ostrym zatruciem pokarmowym.

Jak szybko i prawidłowo rozmrozić mięso?

Wiemy już czego z zamrożonym mięsem nie robić, a co powinniśmy zrobić, kiedy zależy nam na odmrożeniu kawałka mięsa na obiad? Niestety w tej kwestii ciężko cokolwiek przyspieszyć. Najlepiej jest odmrażać mięso tak jak robiły to nasze babcie, czyli w lodówce: stopniowo i bez ryzyka namnożenia bakterii. Drugą skuteczną metodą jest umieszczenia mięsa w szczelnym woreczku i przełożenie do miski z zimną wodą. W przypadku tej metody co ok. pół godziny powinniśmy wymieniać nalaną do miski wodę. Trzecią i najszybszą metodą jest rozmrażanie mięsa w mikrofalówce, która posiada taką funkcję. Należy jedynie pamiętać, aby po rozmrożeniu takiego mięsa, od razu poddać go obróbce termicznej, aby uniknąć namnażania drobnoustrojów i bakterii.

  • Miniatura:
  • Źródło: brebcaphotos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.