w

To może się stać, kiedy zjesz surowe lub nie dogotowane mięso

W ostatnim czasie znany dietetyk Michał Wrzosek przestrzegł swoich obserwatorów przed jedzeniem surowego lub nie do końca dogotowanego kurczaka. Co może się stać kiedy zjesz surowe mięso?

Michał Wrzosek jest dietetykiem klinicznym, który na swoich profilach społecznościowych analizuje składy produktów, doradza w kwestiach diety i ostrzega przed niektórymi produktami. W jednym z ostatnich filmów Wrzosek powiedział co może się stać kiedy zjesz surowe mięso. Okazuje się, że konsekwencje dla naszego zdrowia mogą być bardzo poważne.

Niebezpieczny światowy trend

Skąd temat jedzenia surowego mięsa? Ten trend kulinarny wiedzie prym w kuchni amerykańskiej i japońskiej. W amerykańskich restauracjach podaje się np. „sashimi” z kurczaka, czyli cienkie plastry kurczaka poddane krótkiej obróbce termicznej, przypalone i podgotowane przez zaledwie 10 sekund. Natomiast w Japonii na porządku dziennym stało się jedzenie surowego drobiu. Jak to może się zakończyć, jeśli chodzi o nasze zdrowie?

Surowe mięso, a konsekwencje zdrowotne

Do nowego światowego trendu odniósł się dr Michał Wrzosek. Według dietetyka surowe i nie do gotowane mięso jest bardzo niebezpiecznie, głównie przez znajdujące się na nim bakterie: salmonelli i campylobactera. Bakterie te giną w wysokich temperaturach, ale nie da się ich usunąć przez samo dokładne umycie mięsa:

’Na surowym kurczaku występują patogeny salmonelli i campylobacter, a umycie kurczaka wodą nie wystarczy. Konieczna jest odpowiednia obróbka termiczna. Zjedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa może prowadzić do zatrucia pokarmowego”

mówił Wrzosek na TikToku

Campylobacter i salmonella

Campylobacter i salmonella to dwie groźne bakterie, które bytują na drobiu. Aby się ich pozbyć, wystarczy gotować mięso, tak aby jego wewnętrzna temperatura wyniosła 75 stopni C. A czym są wspomniane bakterie?

Campylobacter

Objawy zakażenia ujawniają się 2- 5 dni od momentu, kiedy trafi on do naszego układu pokarmowego. Campylobacter powoduje: bóle brzucha, gorączkę, nudności i biegunki. Jednak w zaawansowanym stadium może doprowadzić do choroby Guillaina- Barrego, która może prowadzić do porażenia mięśni i trudności w poruszaniu.

Salmonella

Objawy salmonelli pojawiają się po 12- 72 godzinach od zjedzenia zakażonego produktu. Choroba w przebiegu łagodnym zaczyna się od bólu brzucha, nudności, biegunki, wymiotów i gorączki. Natomiast w ciężkich przypadkach do: sepsy czy zapalenia opon mózgowych.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Izabela Leśniewska

        Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.