w

Jak przygotować idealną i zdrową owsiankę? Nie popełniaj jednego błędu

Źródło: destillat, Getty Images

Wiele osób zaczyna dzień od owsianki. Niestety mimo, że owsianka wydaje się prostym w przygotowaniu śniadaniem, to i tak większość z nas popełnia błąd w trakcie jej przyrządzania. Jaki to błąd i jak prawidłowo przygotować owsiankę? Koniecznie zapamiętaj jedną ważną zasadę.

Owsianka jest prostym, szybkim i wyjątkowo pożywnym śniadaniem. Podana na ciepło z ulubionymi dodatkami potrafi pobudzić i dodać energii na cały dzień. Wydawać by się mogło, że do jej przygotowania, nie potrzeba większych umiejętności kucharskich. Nie jest to prawda. Okazuje się, że jeden prosty błąd, może pozbawić owsiankę cennych wartości.

Owsianka. Jakie płatki wybrać?

Płatki owsiane są dostępne w trzech wersjach. Możemy kupić płatki błyskawiczne, zwykłe i górskie. Który wybór będzie najzdrowszy? Najlepsze płatki, to te najmniej oczyszczone. Fakt, że są najmniej oczyszczone oznacza, że mają najwięcej substancji odżywczych. Dlatego też najlepszym wyborem, są płatki zwykłe.

Właściwości owsianki?

Owsianka jest doskonałym wyborem na śniadanie. Mała miseczka tego prostego przysmaku dostarcza witamin z grupy B, magnezu, żelaza, potasu i błonnika. Dzięki tym składnikom owsianka wspiera nasz układ odpornościowy i nerwowy, a także wspomaga odchudzanie i przemianę materii. W zależności od użytych dodatków, owsianka może być prawdziwą bombą witaminową. Musimy tylko wiedzieć jak ją prawidłowo przygotować.

Jak prawidłowo przygotować owsiankę?

Jak prawidłowo przygotować owsiankę, aby nie straciła swoich cennych właściwości? Odpowiedź jest prosta. Wiele osób wrzuca płatki do mleka lub wody i gotuje. Niestety ta czynność sprawia, że owsianka, ma znacznie wyższy indeks glikemiczny i traci wiele składników odżywczych. Chcąc zachować wszystkie cenne właściwości płatków należy zalać je gorącą wodą lub mlekiem i odstawić do momentu, aż płatki wchłoną płyn. Po tym czasie należy dodać ulubione dodatki i gotowe.

  • Miniatura:
  • Źródło: destillat, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.