w ,

Jak siekać czosnek, aby podczas krojenia nie tracił składników odżywczych?

Źródło: photosymisia, Getty Images Pro

Czosnek jest zdrowy, jednak Polacy często popełniają błąd, który sprawia, że nie wykorzystują w 100 procentach jego możliwości leczniczych. Jak jeść czosnek, aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości tego warzywa?

Czosnek pojawia się w wielu polskich daniach. Po pierwsze podbija smak potraw, a po drugie dodajemy go aby podnieść zdrowotne właściwości posiłków. Zupy, warzywa, marynaty do mięs, zapiekanki, tarty… Możliwości aby przemycić czosnek jest wiele, wystarczy, jedynie dobrze go przygotować. Niestety wielu z nas podczas przygotowania czosnku kroi go w plasterki. Jest to duży błąd, gdyż w takim wypadku nawet w połowie nie wykorzystujemy jego możliwości.

Właściwości prozdrowotne czosnku

O tym, że czosnek jest zdrowy nie trzeba nikomu mówić. Duża ilość fosforu, potasu, żelaza, cynku, siarki, magnezu, selenu, witaminy C i witamin z grupy B stawia go na pierwszym miejscu w medycynie naturalnej. Dzięki substancji zwanej allicyna, czosnek ma intensywny zapach, a także wykazuje mocne działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze i nazywany jest 'naturalnym antybiotykiem’. Jednak, aby aktywować w czosnku wszystkie składniki, decydujące o jego leczniczych właściwościach, należy wiedzieć jak jeść i przygotowywać czosnek prawidłowo?

Jak jeść i kroić czosnek?

Głównymi składnikiem, który odpowiada za zdrowotność czosnku jest allicyna, powstająca z połączenia alliiny i allinazy. Aby allicyna zaczęła działać trzeba czosnek zmiażdżyć lub bardzo drobno pokroić. Ale to jeszcze nie wszystko. Allicyna najlepiej działa po ok. 10 minutach. Dlatego też nigdy nie miażdżmy czosnku bezpośrednio do dania. Najlepiej jeśli przeciśniemy czosnek przez praskę i odłożymy na chwilę, zanim dodamy go do dania. Jest jeszcze jedna rzecz o której należy pamiętać. Allicyna reaguje chemicznie z metalami, dlatego jeśli podczas siekania czosnku użyjemy noża, musimy liczyć się z tym, że jej działanie będzie osłabione. Dlatego też najlepiej używać do siekania czosnku przyrządów ceramicznych.

  • Miniatura:
  • Źródło: photosymisia, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.