w ,

Nie jedz tej części czosnku. To ona powoduje bóle brzucha i wzdęcia

Źródło: Saharosa40, Getty Images Pro

Czosnek zwany jest 'naturalnym antybiotykiem’. Jednak aby skorzystać z jego wszystkich dobroczynnych właściwości, trzeba wiedzieć jak jeść czosnek prawidłowo. Mało kto wie o tym, że w samym środku ziarenka czosnku kryje się coś, co nie sprzyja naszemu układowi pokarmowemu. Co to takiego i dlaczego lepiej tego nie jeść?

Wiele osób zjada czosnek w całości z nadzieją, że w ten sposób dba o swoje zdrowie. Oczywiście czosnek jest składnikiem, który powinien na stałe gościć w naszej diecie, gdyż jego prozdrowotne właściwości udowodniono naukowo. Jednak trzeba też wiedzieć w jakiej formie najlepiej go spożywać.

Czosnek- właściwości

Czosnek jest warzywem, które gości w wielu daniach. Dodajemy go od dań głównych, zup, sosów, sałatek, syropów i zjadamy na surowo. I bardzo dobrze. Czosnek ma wiele składników mineralnych, tj. selen, żelazo, magnez, potas fosfor i witamin: B1, B2, B3, C. Dodatkowo w czosnku znajdziemy allicynę, która działa bakteriobójczo i sprawia, że czosnek działa jak najlepszy antybiotyk. Niestety po zjedzeniu dania z dużą ilością czosnku, wiele osób uskarża się na bóle brzucha i wzdęcia. Okazuje się, że wszystkiemu winien jest malutki kiełek, który znajduje się wewnątrz każdego ziarenka. Dlatego powinniśmy wiedzieć jak jeść czosnek i jak usunąć problematyczną część tego warzywa.

Jak jeść czosnek?

Jedząc czosnek mało kto analizuje dokładnie każdą jego część. Tymczasem w samym środku ziarnka, znajduje się niezbyt dobry dla naszego organizmu kiełek, który powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego też po obraniu ziarenek czosnku, najlepiej jest każde ziarenko przekroić na pół i usunąć za pomocą koniuszka noża, mały kiełek, znajdujący się w środku. Dzięki tej prostej czynności czosnek nie straci swoich właściwości i charakterystycznego smaku, a my przestaniemy cierpieć na zgagę i problemy żołądkowe.

  • Miniatura:
  • Źródło: Saharosa40, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.