Spis treści
Śledzie często goszczą na świątecznych stołach. Pomysłów na ich przygotowanie jest wiele. Jednak w zależności od tego jak ostatecznie chcemy je podać, będzie zależało jak zająć się ich obróbką przed. Inaczej będzie wyglądało przygotowanie śledzi w oleju, inaczej tych z cebulą i oregano i inaczej tych dodawanych do sałatki. Jedno jest pewne, jeśli korzystamy z śledzi solonych będziemy musieli je wymoczyć. Po co i jak długo moczyć solone śledzie dowiecie się z poniższego artykułu.
W jakim celu moczymy śledzie? Moczenie śledzi sprawia, że pozbywamy się nadmiaru soli, a także mocnego zapachu ryby. Dlatego też w zależności od preferowanego smaku śledzie możemy moczyć od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. Poza samym czasem moczenia ważne jest również w czym śledzie będą leżakować. Woda nie jest jedynym sposobem na moczenie śledzi. Można to zrobić również w mleku, maślance, czy w piwie lub winie. Mleko nada śledziom delikatniejszego smaku, a maślanka lekko kwaskowatego smaku.
![jak długo moczyć śledzie](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2023/12/sledzie-3.jpg)
Jak długo moczyć śledzie?
Najlepszym testem, który pozwoli nam dobrać czas moczenia, jest po prostu skosztowanie śledzi, które kupiliśmy. Jeśli sól jest mocno wyczuwalna, czas moczenia będzie dłuższy. Również w trakcie moczenia warto kontrolować smak filetów rybnych. Oderwanie i skosztowanie małego kawałeczka, pozwoli nam dobrać smak idealny do potrawy, którą chcemy zrobić.
Ogólne zasady moczenia śledzi:
- śledzie z beczki moczymy 24 h, pamiętając o częstej zmianie wody
- śledzie solone metodą duńską moczymy ok. 2 h. Po upływie pierwszej godziny zmieniamy wodę
- matiasów w oleju nie moczymy wcale, albo moczymy bardzo krótko: ok. 10-15 minut