w

Przygotowujesz śledzie. Nie zapominaj o najważniejszym etapie

Źródło: atlasstudio

Śledzie często goszczą na świątecznych stołach. Pomysłów na ich przygotowanie jest wiele. Jednak w zależności od tego jak ostatecznie chcemy je podać, będzie zależało jak zająć się ich obróbką przed. Inaczej będzie wyglądało przygotowanie śledzi w oleju, inaczej tych z cebulą i oregano i inaczej tych dodawanych do sałatki. Jedno jest pewne, jeśli korzystamy z śledzi solonych będziemy musieli je wymoczyć. Po co i jak długo moczyć solone śledzie dowiecie się z poniższego artykułu.

W jakim celu moczymy śledzie? Moczenie śledzi sprawia, że pozbywamy się nadmiaru soli, a także mocnego zapachu ryby. Dlatego też w zależności od preferowanego smaku śledzie możemy moczyć od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. Poza samym czasem moczenia ważne jest również w czym śledzie będą leżakować. Woda nie jest jedynym sposobem na moczenie śledzi. Można to zrobić również w mleku, maślance, czy w piwie lub winie. Mleko nada śledziom delikatniejszego smaku, a maślanka lekko kwaskowatego smaku.

Jak długo moczyć śledzie?

Najlepszym testem, który pozwoli nam dobrać czas moczenia, jest po prostu skosztowanie śledzi, które kupiliśmy. Jeśli sól jest mocno wyczuwalna, czas moczenia będzie dłuższy. Również w trakcie moczenia warto kontrolować smak filetów rybnych. Oderwanie i skosztowanie małego kawałeczka, pozwoli nam dobrać smak idealny do potrawy, którą chcemy zrobić.

Ogólne zasady moczenia śledzi:

  • śledzie z beczki moczymy 24 h, pamiętając o częstej zmianie wody
  • śledzie solone metodą duńską moczymy ok. 2 h. Po upływie pierwszej godziny zmieniamy wodę
  • matiasów w oleju nie moczymy wcale, albo moczymy bardzo krótko: ok. 10-15 minut
  • Miniatura:
  • Źródło: atlasstudio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.