Spis treści
Jak wybrać najlepszy gotowy zakwas na żurek na sklepowej półce? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła znana prezenterka telewizyjna- Katarzyna Bosacka. Na co ekspertka zwraca szczególną uwagę?
Przed nami Wielkanoc, a jak Wielkanoc to i żurek. Podstawą żurku jest dobry zakwas. Oczywiście najlepiej byłoby w tej kwestii korzystać z domowego, samodzielnie zrobionego zakwasu, jednak mało kto ma na to czas i chęci. Zdecydowanie częściej idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowy produkt w sklepie. Jednak jak się nie pogubić, kiedy na półce znajdziemy kilkanaście zakwasów z różnych firm, a każdy reklamowany jest jako: „najlepszy”?
Jak wybrać najlepszy gotowy zakwas na żurek?
Okazuje się, że wiele zakwasów, które znajdziemy na sklepowych półkach, wcale nie odbiega od tych domowych. Musimy jedynie wiedzieć na co zwrócić uwagę. Z pomocą w kwestii wyboru najlepszego zakwasu pospieszyła Katarzyna Bosacka. Według prezenterki przede wszystkim musimy kierować się składem. Im jest on krótszy, tym lepiej, gdyż wiadomo, że nie zawiera wielu chemicznych dodatków. W dobrym zakwasie powinny się znaleźć jedynie: mąka, przyprawy i woda. Jeśli widzimy dłuższą listę składników, nie wkładajmy takiego zakwasu do koszyka.
Opakowanie ma znaczenie
Jednak kiedy wybieramy gotowy zakwas na żurek nie tylko skład ma znaczenie. Równie ważne jest opakowanie w jakim zakwas się znajduje. Unikajmy plastikowych butelek, a wybierajmy szklane słoiki i szklane butelki. Nigdy nie sięgajmy po popularne żurki w proszku, czy w kubeczkach, których skład pozostawia wiele do życzenia:
„Czy sięgać po żurki w proszku, torebkach, różnego rodzaju kubeczkach? Nie do końca. Możemy tam znaleźć nawet kilkadziesiąt różnych składników, nawet tłuszcz palmowy, mleko w proszku, wzmacniacze smaku, bardzo dużo soli. Taki żurek nie będzie pyszny, nie będzie świąteczny, będzie paskudny w smaku”
mówiła Bosacka na TikToku
Czego nie powinno być w składzie gotowego zakwasu?
Powiedzieliśmy co powinno znaleźć się w zakwasie oraz po jakie opakowania sięgać. A teraz kilka słów o tym co powinno nas odstraszyć. W składzie żurku nie może być:
- cukru
- maltodekstryny
- słodzików
- mleka w proszku
- skrobi kukurydzianej
- octu spirytusowego
- tłuszczu palmowego