w

Jak wybrać najlepszy zakwas na żurek w sklepie? Posłuchaj rad Katarzyny Bosackiej

Źródło; Dar1930, Getty Images

Jak wybrać najlepszy gotowy zakwas na żurek na sklepowej półce? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła znana prezenterka telewizyjna- Katarzyna Bosacka. Na co ekspertka zwraca szczególną uwagę?

Przed nami Wielkanoc, a jak Wielkanoc to i żurek. Podstawą żurku jest dobry zakwas. Oczywiście najlepiej byłoby w tej kwestii korzystać z domowego, samodzielnie zrobionego zakwasu, jednak mało kto ma na to czas i chęci. Zdecydowanie częściej idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowy produkt w sklepie. Jednak jak się nie pogubić, kiedy na półce znajdziemy kilkanaście zakwasów z różnych firm, a każdy reklamowany jest jako: „najlepszy”?

Jak wybrać najlepszy gotowy zakwas na żurek?

Okazuje się, że wiele zakwasów, które znajdziemy na sklepowych półkach, wcale nie odbiega od tych domowych. Musimy jedynie wiedzieć na co zwrócić uwagę. Z pomocą w kwestii wyboru najlepszego zakwasu pospieszyła Katarzyna Bosacka. Według prezenterki przede wszystkim musimy kierować się składem. Im jest on krótszy, tym lepiej, gdyż wiadomo, że nie zawiera wielu chemicznych dodatków. W dobrym zakwasie powinny się znaleźć jedynie: mąka, przyprawy i woda. Jeśli widzimy dłuższą listę składników, nie wkładajmy takiego zakwasu do koszyka.

Opakowanie ma znaczenie

Jednak kiedy wybieramy gotowy zakwas na żurek nie tylko skład ma znaczenie. Równie ważne jest opakowanie w jakim zakwas się znajduje. Unikajmy plastikowych butelek, a wybierajmy szklane słoiki i szklane butelki. Nigdy nie sięgajmy po popularne żurki w proszku, czy w kubeczkach, których skład pozostawia wiele do życzenia:

„Czy sięgać po żurki w proszku, torebkach, różnego rodzaju kubeczkach? Nie do końca. Możemy tam znaleźć nawet kilkadziesiąt różnych składników, nawet tłuszcz palmowy, mleko w proszku, wzmacniacze smaku, bardzo dużo soli. Taki żurek nie będzie pyszny, nie będzie świąteczny, będzie paskudny w smaku”

mówiła Bosacka na TikToku

Czego nie powinno być w składzie gotowego zakwasu?

Powiedzieliśmy co powinno znaleźć się w zakwasie oraz po jakie opakowania sięgać. A teraz kilka słów o tym co powinno nas odstraszyć. W składzie żurku nie może być:

  • cukru
  • maltodekstryny
  • słodzików
  • mleka w proszku
  • skrobi kukurydzianej
  • octu spirytusowego
  • tłuszczu palmowego
  • Miniatura:
  • Źródło; Dar1930, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.