w

Zwiększa libido i przyspiesza metabolizm… Koniecznie wprowadź ten składnik do swojej diety

Źródło: HandmadePictures, Getty Images Pro

Musztarda jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do kiełbas, pasztetów czy dań z grilla. Jednak czy ten dodatek powinien na stałe gościć w naszej diecie? Czy musztarda jest zdrowa dla naszego organizmu? Odpowiedź na te pytania znajdziecie poniżej.

Majonez, musztarda, ketchup. Ulubione trio Polaków szczególnie w sezonie grillowym. O ile dania z grilla i majonez warto ograniczać. To jak odnieść się do ketchupu i musztardy. Dziś prześwietlimy ten drugi składnik.

Czy musztarda jest zdrowa?

Jak w każdym przypadku odpowiedź na pytanie: „Czy musztarda jest zdrowa?” Brzmi: „To zależy”. Zależy od czego? Oczywiście od tego czy musztardę zrobimy sami, czy kupimy w sklepie, gdzie produkt ten jest tani, ale robiony na masową skalę. Uprzemysłowienie musztardy wiąże się z zastąpieniem jej tradycyjnych składników, czyli: miodu, octu owocowego i kurkumy- octem spirytusowym, cukrem i konserwantami. Dlatego też kupując musztardę w sklepie nie powinniśmy kierować się jej ceną, a przede wszystkim składem.

Prozdrowotne właściwości musztardy

Jeśli jednak zdecydujemy się zrobić musztardę samemu, lub kupić produkt z wysokiej półki to dodatek ten staje się bardzo zdrowy i cenny dla naszego zdrowia. Wśród pozytywnych aspektów spożywania musztardy najczęściej wymienia się:

  1. działanie antybakteryjne
  2. przyspieszające metabolizm
  3. wspierające pracę mózgu i układu krążenia
  4. przeciwnowotworowe
  5. zwiększające libido i przeciwdziałające zaburzeniom erekcji

Jak zrobić domową, zdrową musztardę?

Wykonanie domowej musztardy jest banalnie proste. 200 g gorczycy należy zalać białym winem lub rozcieńczonym octem winnym, przykryć i odstawić na jeden, dwa dni, aż gorczyca wchłonie cały płyn. Po tym czasie gorczycę należy zmiksować wraz z solą i miodem, dodając w trakcie niewielką ilość wody. Im dłużej musztarda będzie miksowana tym będzie gładsza. Po zakończeniu miksowania musztardę należy przełożyć do słoika i odstawić na około 2 tygodnie, aż składniki się przegryzą. Robiąc swoją własną musztardę, możemy mieć pewność, że będzie zdrowa i wartościowa.

  • Miniatura:
  • Źródło: HandmadePictures, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.