Spis treści
Musztarda jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do kiełbas, pasztetów czy dań z grilla. Jednak czy ten dodatek powinien na stałe gościć w naszej diecie? Czy musztarda jest zdrowa dla naszego organizmu? Odpowiedź na te pytania znajdziecie poniżej.
Majonez, musztarda, ketchup. Ulubione trio Polaków szczególnie w sezonie grillowym. O ile dania z grilla i majonez warto ograniczać. To jak odnieść się do ketchupu i musztardy. Dziś prześwietlimy ten drugi składnik.
Czy musztarda jest zdrowa?
Jak w każdym przypadku odpowiedź na pytanie: „Czy musztarda jest zdrowa?” Brzmi: „To zależy”. Zależy od czego? Oczywiście od tego czy musztardę zrobimy sami, czy kupimy w sklepie, gdzie produkt ten jest tani, ale robiony na masową skalę. Uprzemysłowienie musztardy wiąże się z zastąpieniem jej tradycyjnych składników, czyli: miodu, octu owocowego i kurkumy- octem spirytusowym, cukrem i konserwantami. Dlatego też kupując musztardę w sklepie nie powinniśmy kierować się jej ceną, a przede wszystkim składem.
Prozdrowotne właściwości musztardy
Jeśli jednak zdecydujemy się zrobić musztardę samemu, lub kupić produkt z wysokiej półki to dodatek ten staje się bardzo zdrowy i cenny dla naszego zdrowia. Wśród pozytywnych aspektów spożywania musztardy najczęściej wymienia się:
- działanie antybakteryjne
- przyspieszające metabolizm
- wspierające pracę mózgu i układu krążenia
- przeciwnowotworowe
- zwiększające libido i przeciwdziałające zaburzeniom erekcji
Jak zrobić domową, zdrową musztardę?
Wykonanie domowej musztardy jest banalnie proste. 200 g gorczycy należy zalać białym winem lub rozcieńczonym octem winnym, przykryć i odstawić na jeden, dwa dni, aż gorczyca wchłonie cały płyn. Po tym czasie gorczycę należy zmiksować wraz z solą i miodem, dodając w trakcie niewielką ilość wody. Im dłużej musztarda będzie miksowana tym będzie gładsza. Po zakończeniu miksowania musztardę należy przełożyć do słoika i odstawić na około 2 tygodnie, aż składniki się przegryzą. Robiąc swoją własną musztardę, możemy mieć pewność, że będzie zdrowa i wartościowa.
