w

Co zrobić, żeby biszkopt nie był suchy? Dodaj 1 ważny składnik

Biszkopt to baza wielu wypieków. Dlatego jeśli boisz się, że upieczone ciasto będzie mega suche, przychodzę z pomocą! Wykorzystaj nasz patent i po problemie. Upieczone ciasto będzie puszyste i idealnie wilgotne.

Przygotowanie domowych wypieków może wydawać się na pozór bardzo trudnym zadaniem. I muszę przyznać, że sama uważałam tak do niedawna. Pewnego dnia postanowiłam jednak sprawdzić się w nowej roli i mogę stwierdzić z ręką na sercu, że bardzo mi się ona spodobała.

Wręcz uwielbiam piec domowe ciasta, a kiedy mogę przetestować jakieś nowe przepisy, to już w ogóle sztos. I choć może nie do końca umiem perfekcyjnie udekorować każdy deser, pod względu smaku wszystko jest jak w najlepszym porządku.

Z racji na fakt, że bazą wielu przepisów jest biszkopt, uważam, że dobrze wiedzieć, jak go przygotować. I na pewno w swoich przepisach masz recepturę na ten domowy wypiek. Ale czy dodajesz do niej dodatkowy składnik, który sprawia, że po wyjęciu z piekarnika upieczone ciacho nie jest suche?

Co zrobić, aby upieczony biszkopt nie był zbyt suchy?/źródło: 500, Getty Images

Jak zrobić biszkopt, aby nie był suchy?

Wiem, że początkowo może wydawać Ci się to wręcz absurdalne, ale daj mi szansę i przeczytaj ten artykuł do końca. Jeśli chcesz upiec idealny biszkopt pod każdym kątem, do mieszanki warto dodać odrobinę octu. Dlaczego? Otóż już jedna łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego sprawi, że domowy wypiek będzie idealnie wilgotny. Co więcej, ocet wyparuje w trakcie pieczenia, więc nie będzie w ogóle wyczuwalny.

Inną ciekawą opcją, na zapewnienie biszkoptowi idealnej wilgotności, jest niestandardowy sposób jego pieczenia. Otóż możesz wykorzystać tu patent stosowany przy pieczeniu japońskiego sernika. Do rozgrzanego piekarnika wraz z formą z biszkoptem wstaw również naczynie żaroodporne z wodą (bezpośrednio pod formą z przygotowaną mieszanką). W trakcie pieczenia, woda będzie parować, tym samym idealnie nawilży biszkopt.

I to wszystko! Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby otrzymać zadowalające efekty. A może znasz inne ciekawe rozwiązania, aby upieczony biszkopt nie był suchy? Jeśli tak jest, koniecznie mi o tym napisz!

Zobacz także: Przepis na błyskawiczne pączki z nietypowym składnikiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani