Spis treści
Boczniaki to smaczne, lecz niestety mało doceniane grzyby, które mają masę cennych właściwości zdrowotnych. Do jedzenia boczniaków przekonują lekarze, w tym doktor Marek Skoczylas, który w ostatnim czasie opublikował kilka filmów na YouTube dotyczących boczniaków i ich wpływu na zdrowie.
Boczniaki to grzyby, które bez problemu znajdziemy w polskich lasach, szczególnie w okolicy powalonych drzew i pni. Ale nie tylko. Boczniaki możemy znaleźć również w parkach czy przydomowych ogrodach, wystarczy jedynie dobrze się rozejrzeć. A rozglądać się warto, gdyż jak twierdzi doktor Skoczylas boczniaki to prawdziwa bomba składników odżywczych i cennych właściwości nieocenionych dla naszego zdrowia.
Boczniaki – właściwości
Boczniaki mimo, że występują w Polsce powszechnie nie są jeszcze popularnymi grzybami. To co wyróżnia je wśród innych grzybów to ergotioneina- przeciwutleniacz, którego spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych. A co jeszcze wyróżnia boczniaki na tle innych grzybów? Boczniaki zawierają:
- witaminy z grupy B
- witaminę D
- wapń
- kwas foliowy
- białko
- niacyny
- potas
- cynk
- selen
- sod
Dla kogo tak, a dla kogo nie?
Boczniaki powinny być spożywane przez osoby, które borykają się z wieloma problemami, gdyż ich wpływ na zdrowie jest nieoceniony.
Grzyby te:
- wspomagają leczenie nefropatii cukrzycowej
- redukują bóle stawowe
- zapobiegają miażdżycy
- chronią układ nerwowy chorych na cukrzycę
- chronią układ krwionośny przed negatywnym wpływem metali ciężkich
- zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na choroby neurodegeneracyjne mózgu
Boczniaki ostrygowate są ogólnie uznane za bezpieczne. Jedynymi osobami, które muszą na nie uważać, są osoby starsze, kobiety w ciąży i osoby uczulone na arabitol.
