w

Te grzyby to najlepszy i najzdrowszy wybór dla naszego organizmu. Polecają je nawet lekarze

Źródło: chengyuzheng, Getty Images

Boczniaki to smaczne, lecz niestety mało doceniane grzyby, które mają masę cennych właściwości zdrowotnych. Do jedzenia boczniaków przekonują lekarze, w tym doktor Marek Skoczylas, który w ostatnim czasie opublikował kilka filmów na YouTube dotyczących boczniaków i ich wpływu na zdrowie.

Boczniaki to grzyby, które bez problemu znajdziemy w polskich lasach, szczególnie w okolicy powalonych drzew i pni. Ale nie tylko. Boczniaki możemy znaleźć również w parkach czy przydomowych ogrodach, wystarczy jedynie dobrze się rozejrzeć. A rozglądać się warto, gdyż jak twierdzi doktor Skoczylas boczniaki to prawdziwa bomba składników odżywczych i cennych właściwości nieocenionych dla naszego zdrowia.

Boczniaki – właściwości

Boczniaki mimo, że występują w Polsce powszechnie nie są jeszcze popularnymi grzybami. To co wyróżnia je wśród innych grzybów to ergotioneina- przeciwutleniacz, którego spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych. A co jeszcze wyróżnia boczniaki na tle innych grzybów? Boczniaki zawierają:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę D
  • wapń
  • kwas foliowy
  • białko
  • niacyny
  • potas
  • cynk
  • selen
  • sod

Dla kogo tak, a dla kogo nie?

Boczniaki powinny być spożywane przez osoby, które borykają się z wieloma problemami, gdyż ich wpływ na zdrowie jest nieoceniony.

Grzyby te:

  • wspomagają leczenie nefropatii cukrzycowej
  • redukują bóle stawowe
  • zapobiegają miażdżycy
  • chronią układ nerwowy chorych na cukrzycę
  • chronią układ krwionośny przed negatywnym wpływem metali ciężkich
  • zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na choroby neurodegeneracyjne mózgu

Boczniaki ostrygowate są ogólnie uznane za bezpieczne. Jedynymi osobami, które muszą na nie uważać, są osoby starsze, kobiety w ciąży i osoby uczulone na arabitol.

  • Miniatura:
  • Źródło: chengyuzheng, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.