w , ,

Jak zamarynować kurczaka do szaszłyków? Uniwersalna mieszanka, która podkreśla smak mięsa

Jak zamarynować kurczaka do szaszłyków
Joshua Resnick

Czy wiesz, że kurczaka do szaszłyków najlepiej zamarynować kilka godzin przed grillowaniem? Mięso nabierze smaku i będzie grało główną rolę w grillowej przekąsce. Najlepiej używać uniwersalnych przypraw i unikać ostrych dodatków, by każdy miał szansę zjeść coś dobrego.

Co jak co, ale dobrego szaszłyka z grilla się nie odmawia. Delikatny kurczak w przyprawach rozpływa się w ustach, więc lepiej przygotować podwójną porcję, ponieważ rozchodzi się w mig. Jako dodatki użyjemy ulubionych warzyw i pieczarek, które pod wpływem ciepła będą miękkie i nabiorą aromatu z mięsa.

Do wykonania szaszłyków najlepiej użyć piersi z kurczaka, którą łatwo pokroić i nadziać. Inne mięso może być nieco kłopotliwe w tym temacie. Poniżej znajdziesz naszą propozycję marynaty, która podkreśla genialny smak mięsa.

Szaszłyki z kurczakiem

Szaszłyki z grilla to obowiązkowe danie na majówkę — rozchodzą się w ułamku sekundy!
Czas całkowity 3 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.
3 godz.

Składniki

na 6 porcji

Warzywa

Sposób przygotowania

  • Pierś z kurczaka umyj pod wodą i oczyść ze wszystkich błonek. Następnie pokrój w grubszą kostkę i wrzuć mięso do miski.
  • W małej misce zmieszaj olej, sok z cytryny i przyprawy. Mięso w misce zalej marynatą i dokładnie wymieszaj, by każdy kawałek był pokryty marynatą. Zawiń miskę w folię aluminiową i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Po tym czasie wyciągnij mięso i ponownie przemieszaj.
  • Cukinię i cebulę kroimy w grube talarki, jeśli pieczarki są duże, przekrawamy na pół.
  • Na patyczki do szaszłyków nabijamy zamiennie mięso i warzywa. Kładziemy szaszłyki na ruszt i podpiekamy przez 20 minut.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Już wiesz, jak zamarynować kurczaka do szaszłyków, ale same szaszłyki to nie wszystko. Dorób trochę sałatki grillowej z naszego przepisu.

  • Miniatura:
  • Joshua Resnick

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli