Spis treści
Czy wiesz, że kurczaka do szaszłyków najlepiej zamarynować kilka godzin przed grillowaniem? Mięso nabierze smaku i będzie grało główną rolę w grillowej przekąsce. Najlepiej używać uniwersalnych przypraw i unikać ostrych dodatków, by każdy miał szansę zjeść coś dobrego.
Co jak co, ale dobrego szaszłyka z grilla się nie odmawia. Delikatny kurczak w przyprawach rozpływa się w ustach, więc lepiej przygotować podwójną porcję, ponieważ rozchodzi się w mig. Jako dodatki użyjemy ulubionych warzyw i pieczarek, które pod wpływem ciepła będą miękkie i nabiorą aromatu z mięsa.
Do wykonania szaszłyków najlepiej użyć piersi z kurczaka, którą łatwo pokroić i nadziać. Inne mięso może być nieco kłopotliwe w tym temacie. Poniżej znajdziesz naszą propozycję marynaty, która podkreśla genialny smak mięsa.
Szaszłyki z kurczakiem
Składniki
na 6 porcji
- 1 kg filet z kurczaka
- 2 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 4 łyżka olej (może być smakowy np. czosnkowy lub ziołowy)
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Warzywa
- 2 szt cukinia
- 500 g pomidorki koktajlowe
- 3 szt cebula
- 300 g pieczarki
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka umyj pod wodą i oczyść ze wszystkich błonek. Następnie pokrój w grubszą kostkę i wrzuć mięso do miski.
- W małej misce zmieszaj olej, sok z cytryny i przyprawy. Mięso w misce zalej marynatą i dokładnie wymieszaj, by każdy kawałek był pokryty marynatą. Zawiń miskę w folię aluminiową i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
- Po tym czasie wyciągnij mięso i ponownie przemieszaj.
- Cukinię i cebulę kroimy w grube talarki, jeśli pieczarki są duże, przekrawamy na pół.
- Na patyczki do szaszłyków nabijamy zamiennie mięso i warzywa. Kładziemy szaszłyki na ruszt i podpiekamy przez 20 minut.
Już wiesz, jak zamarynować kurczaka do szaszłyków, ale same szaszłyki to nie wszystko. Dorób trochę sałatki grillowej z naszego przepisu.