w ,

Magda Gessler nie jest zadowolona z żurku z tym składnikiem. Jej zdaniem śmietana jest zbędna

Magda Gessler żurku
Dar1930, Getty Images

Magda Gessler zdradza, że jej ulubionym daniem podczas Wielkiego Postu jest żurek na zakwasie. To tradycyjne danie można spotkać w wielu domach i chyba nie ma osoby, która go nie jadła. Tradycyjny żur na zakwasie podaje się z jajkiem i ziemniakami, ale według Magdy Gessler trzeba wyrzekać się dodatku śmietany. Jej zdaniem podstawą dania jest dobry, swojski zakwas.

Magda Gessler o żurku

Wiele osób wkroczyło w Wielki Post z postanowieniami zmiany i pokuty w swoim życiu. Przygotowania do świąt Wielkanocnych choć surowe, niosą za sobą piękną ideę. W tym czasie spożywamy skromniejsze pokarmy, a jedną z nich jest Żur na zakwasie.

W poście najbardziej miłuję żur. Postny jest oczywiście, niezaciągany śmietaną! Żur ma być zarzucony kaszą, w środku z selerem, pietruszką i koniecznie z ziemniakami. No i oczywiście doprawiamy majerankiem i czosnkiem. Musi być bardzo śląski. Kwaśny. To jest moje ulubione postne danie 

Magda Gessler w rozmowie z faktem

Restauratorka twierdzi, że śmietana nie jest koniecznym składnikiem i całe zabielenie powinno pochodzić z zakwasu. Przepis na zakwas znajdziesz pod tym wpisem. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny żurek postny od Magdy Gessler.

Postny Żur

Postny żur składa się z kilku składników, a jego sercem i nośnikiem smaku jest zakwas żytni.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.

Składniki

na 6 porcji

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • 2 litry wody należy zmieszać z zakwasem. Dodaj sól, pieprz i resztę przypraw. Postaw garnek na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  • Na nas koniec dorzuć zmiażdżony czosnek. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i jajkiem.

Wartości odżywcze

Postny Żur
Na porcję przypada:
Kalorie
165.1
Tłuszcze
 
0.8
g
1
%
Węglowodany
 
34
g
11
%
Błonnik
 
1.5
g
6
%
Białka
 
4.7
g
9
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Magda Gessler uważa, że bez żurku nie ma Wielkiego Postu i ta zupa musi się pojawić na naszym stole choć raz. Koniecznie podaj ja z gotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Zupa będzie bardziej treściwa i z pewnością zapełni twój żołądek na wiele godzin.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Dar1930, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli