Spis treści
Magda Gessler zdradza, że jej ulubionym daniem podczas Wielkiego Postu jest żurek na zakwasie. To tradycyjne danie można spotkać w wielu domach i chyba nie ma osoby, która go nie jadła. Tradycyjny żur na zakwasie podaje się z jajkiem i ziemniakami, ale według Magdy Gessler trzeba wyrzekać się dodatku śmietany. Jej zdaniem podstawą dania jest dobry, swojski zakwas.
Magda Gessler o żurku
Wiele osób wkroczyło w Wielki Post z postanowieniami zmiany i pokuty w swoim życiu. Przygotowania do świąt Wielkanocnych choć surowe, niosą za sobą piękną ideę. W tym czasie spożywamy skromniejsze pokarmy, a jedną z nich jest Żur na zakwasie.
W poście najbardziej miłuję żur. Postny jest oczywiście, niezaciągany śmietaną! Żur ma być zarzucony kaszą, w środku z selerem, pietruszką i koniecznie z ziemniakami. No i oczywiście doprawiamy majerankiem i czosnkiem. Musi być bardzo śląski. Kwaśny. To jest moje ulubione postne danie
Magda Gessler w rozmowie z faktem
Restauratorka twierdzi, że śmietana nie jest koniecznym składnikiem i całe zabielenie powinno pochodzić z zakwasu. Przepis na zakwas znajdziesz pod tym wpisem. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny żurek postny od Magdy Gessler.
Postny Żur
Składniki
na porcji
- 1 litr zakwas na żurek
- 2 litr woda
- 2 łyżka majeranek suszony
- 1 liść laurowy
- 5 ziele angielskie
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
- 2 ząbki czosnek
Sposób przygotowania
- 2 litry wody należy zmieszać z zakwasem. Dodaj sól, pieprz i resztę przypraw. Postaw garnek na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
- Na nas koniec dorzuć zmiażdżony czosnek. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i jajkiem.
Wartości odżywcze
Magda Gessler uważa, że bez żurku nie ma Wielkiego Postu i ta zupa musi się pojawić na naszym stole choć raz. Koniecznie podaj ja z gotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Zupa będzie bardziej treściwa i z pewnością zapełni twój żołądek na wiele godzin.
Zobacz również:
Jeden komentarz