Spis treści
Wyobraź sobie sytuację, gdzie masz ochotę na słoną przekąskę, a akurat pod ręką brakuje Ci paczki chipsów. Żeby jakoś wyjść z tej opresji, warto przygotować coś ze składników dostępnych w lodówce. Na ratunek przychodzą ziemniaczano serowe paluszki!
Z ziemniaków można wyczarować wiele pyszności, chrupiące serowe paluszki sprawią, że oszalejesz na ich punkcie. Zapomnij o chipsach i przygotuj tę genialną przekąskę.
ziemniaczano – serowe paluszki
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i rozgnieć. Dodaj starty ser cheddar, skrobię i sól. Całość zagnieć na jednolitą masę i rozwałkuj na blacie obsypanym mąką. Pokrój ziemniaki w paseczki.
- Całość usmaż na głębokim oleju i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Posól całość, jeśli są dla Ciebie zbyt mało słone.
Składniki
na 2 porcje
- 400 g ziemniaki
- 100 g ser cheddar (lub edam)
- 90 g skrobia ziemniaczana (lub kukurydziana)
- 1/4 łyżeczka sól
Dalej masz ochotę na chipsy? Łap przepis na domowe chrupki bez zbędnego tłuszczu.