Spis treści
Wyobraź sobie sytuację, gdzie masz ochotę na słoną przekąskę, a akurat pod ręką brakuje Ci paczki chipsów. Żeby jakoś wyjść z tej opresji, warto przygotować coś ze składników dostępnych w lodówce. Na ratunek przychodzą ziemniaczano serowe paluszki!
Z ziemniaków można wyczarować wiele pyszności, chrupiące serowe paluszki sprawią, że oszalejesz na ich punkcie. Zapomnij o chipsach i przygotuj tę genialną przekąskę.
ziemniaczano – serowe paluszki
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i rozgnieć. Dodaj starty ser cheddar, skrobię i sól. Całość zagnieć na jednolitą masę i rozwałkuj na blacie obsypanym mąką. Pokrój ziemniaki w paseczki.
- Całość usmaż na głębokim oleju i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Posól całość, jeśli są dla Ciebie zbyt mało słone.
Składniki
na porcje
- 400 g ziemniaki
- 100 g ser cheddar (lub edam)
- 90 g skrobia ziemniaczana (lub kukurydziana)
- 1/4 łyżeczka sól
Wartości odżywcze
Dalej masz ochotę na chipsy? Łap przepis na domowe chrupki bez zbędnego tłuszczu.
Więcej ciepłych przekąsek
Szparagi w chrupiącej panierce. Mogą zastąpić frytki na talerzu
Smażone ogórki w chrupiącej panierce. Idealna przekąska na imprezę, która zaskoczy gości!
Kuleczki serowe w dwóch wersjach. W sam raz „na raz”
Puszyste racuchy z jabłkiem. Przekąska naszego dzieciństwa
Przekąska na grill. Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przekąska z parówką na patyku. Jak zrobić corn dogi?
Brokuł w serowej panierce. Słona przekąska na wieczór
Szparagi w cieście francuskim. 3 składniki i 10 minut pracy
Menu na sylwestra w domu z przyjaciółmi. Kilka łatwych propozycji
Zobacz więcej