w

Domowe chipsy bez tłuszczu

Chipsy to przekąska, która nigdy się nie nudzi, ale zdecydowanie nie zalicza się do grona zdrowego jedzenia. Jeśli przygotujesz je w domu, masz pewność co do użytych składników, ograniczasz chemię i tłuszcz w produkcie.

Sklepowe półki uginają się pod ilością chipsów. Możemy znaleźć wiele smaków, wersje odtłuszczone czy pieczone, jednak warto pamiętać, że w dalszym ciągu są to produkty wysoko przetworzone. Często ich skład to niekończąca się tablica związków chemicznych, tłuszczu i cukru. Dodatkowo mają mnóstwo kilokalorii.

Domowe chipsy

Jeśli jesteś fanem chipsów, warto przygotować domową wersję! Będzie zdecydowanie tańsza i zdrowsza. Do wykonania nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, a samo wykonanie zajmie kilkanaście minut.
Sponsorowane
Czas całkowity 17 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 7 min.
domowe chipsy
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki, im cieńsze, tym lepsze. Dobrze sprawdzi się szatkownica do ogórków.
  • Ziemniaki polewamy olejem, dodajemy przyprawy i sól, a następnie dokładnie mieszamy.
  • Blaszkę wykładamy pergaminem i układamy plasterki obok siebie. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i wstawiamy blachę na 7 minut, aż ziemniaki będą chrupiące.

Składniki

na 1 porcja

Wartości odżywcze

Domowe chipsy
Na porcję przypada:
Kalorie
623.6
Tłuszcze
 
14.7
g
23
%
Węglowodany
 
113.3
g
38
%
Błonnik
 
14.6
g
61
%
Białka
 
13.3
g
27
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli