Spis treści
Chipsy to przekąska, która nigdy się nie nudzi, ale zdecydowanie nie zalicza się do grona zdrowego jedzenia. Jeśli przygotujesz je w domu, masz pewność co do użytych składników, ograniczasz chemię i tłuszcz w produkcie.
Sklepowe półki uginają się pod ilością chipsów. Możemy znaleźć wiele smaków, wersje odtłuszczone czy pieczone, jednak warto pamiętać, że w dalszym ciągu są to produkty wysoko przetworzone. Często ich skład to niekończąca się tablica związków chemicznych, tłuszczu i cukru. Dodatkowo mają mnóstwo kilokalorii.
Domowe chipsy
Sposób przygotowania
- Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki, im cieńsze, tym lepsze. Dobrze sprawdzi się szatkownica do ogórków.
- Ziemniaki polewamy olejem, dodajemy przyprawy i sól, a następnie dokładnie mieszamy.
- Blaszkę wykładamy pergaminem i układamy plasterki obok siebie. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i wstawiamy blachę na 7 minut, aż ziemniaki będą chrupiące.
Składniki
na porcja
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka olej
- sól
- 1/2 łyżeczka papryka wędzona
- 1/2 łyżeczka czosnek granulowany
Jeden komentarz