Spis treści
Jeśli w kółko robisz tylko jedną zapiekankę na obiad i masz ochotę, by spróbować czegoś nowego, mamy dla Ciebie przepis wyjątkową zapiekankę. Inspiracją została sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros. Z pewnością ją kojarzysz, bo pojawia się na każdej większej imprezie.
Zapiekanka a’la gyros to połączenie tego, co najlepsze — pyszny ryż, aromatyczny kurczak i chrupiące warzywa. Na samą myśl robię się głodna!
Zapiekanka a’la gyros
Składniki
na porcji
- 1 filet z kurczaka
- 200 g ryż (ugotowany)
- 1 opakowanie przyprawa Gyros
- 1 szt papryka czerwona
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 2 cebula
- 6 ogórek konserwowy
- 2 szklanki ser tarty
- 4 łyżka majonez
- 5 łyżka ketchup
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
- Mięso wypłucz pod bieżącą wodą, oczyść z białych tkanek i pokrój w kostkę. Polej mięso olejem i posyp przyprawą gyros. Całość dobrze wymieszaj i pozostaw 30 minut do zamarynowania. W misce wymieszaj ketchup i majonez, będzie to osobny sos do zapiekanki.
- Paprykę i ogórki pokrój w kostkę, kukurydze odsącz z zalewy. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu. Kiedy będzie już miękka, możesz dorzucić kurczaka. Smaż go możliwie jak najkrócej, by nie stał się zbyt suchy.
- Do dużej miski przerzuć mięso z cebulą i ryż, wymieszaj całość.
- Przygotuj naczynie żaroodporne, wsyp ryż z kurczakiem, posmaruj połową sosu, posyp połową sera. Na ser nałóż warzywa, warstwę sosu i pozostały ser.
- Zapiekankę piecz w rozgrzanym piekarniku do 170*C przez 20-25 minut.
Wartości odżywcze
Zobacz również:
Jeden komentarz