w

Zapiekanka a’la gyros. Smakuje lepiej niż popularna sałatka z kurczakiem

Zapiekanka a'la gyros
LauriiPaterson, Getty Images

Jeśli w kółko robisz tylko jedną zapiekankę na obiad i masz ochotę, by spróbować czegoś nowego, mamy dla Ciebie przepis wyjątkową zapiekankę. Inspiracją została sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros. Z pewnością ją kojarzysz, bo pojawia się na każdej większej imprezie.

Zapiekanka a’la gyros to połączenie tego, co najlepsze — pyszny ryż, aromatyczny kurczak i chrupiące warzywa. Na samą myśl robię się głodna!

Zapiekanka a’la gyros

Brak pomysłu na obiad? Przygotuj pyszną zapiekankę z dodatkiem kurczaka!
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Mięso wypłucz pod bieżącą wodą, oczyść z białych tkanek i pokrój w kostkę. Polej mięso olejem i posyp przyprawą gyros. Całość dobrze wymieszaj i pozostaw 30 minut do zamarynowania. W misce wymieszaj ketchup i majonez, będzie to osobny sos do zapiekanki.
  • Paprykę i ogórki pokrój w kostkę, kukurydze odsącz z zalewy. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu. Kiedy będzie już miękka, możesz dorzucić kurczaka. Smaż go możliwie jak najkrócej, by nie stał się zbyt suchy.
  • Do dużej miski przerzuć mięso z cebulą i ryż, wymieszaj całość.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne, wsyp ryż z kurczakiem, posmaruj połową sosu, posyp połową sera. Na ser nałóż warzywa, warstwę sosu i pozostały ser.
  • Zapiekankę piecz w rozgrzanym piekarniku do 170*C przez 20-25 minut.
Zapiekanka a'la gyros
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • LauriiPaterson, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli