w ,

Zapiekanka z resztek w lodówce. Uczta dla całej rodziny

Zapiekanka z „resztek” w lodówce to awaryjne danie, dla osób, które nie mają czasu na zakupy, a chcą zjeść ciepły posiłek. Zdziwiłbyś się, ile produktów można połączyć i stworzyć „coś z niczego”. Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i dodatkami to jedno z takich prostych dań.

Jajko sadzone genialnie komponuje się z ziemniaczanymi talarkami i pieczarkami z cebulką. Całość przekładamy aksamitnym sosem i posypujemy żółtym serem. Na samą myśl leci ślinka!

Zapiekanka z „resztek” z lodówki

Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 20 min.
Zapiekanka z resztek w lodówce

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz i pokrój na talarki, a następnie obgotuj w gorącej wodzie przez 10 min.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupki i szklimy na oleju. Następnie dorzucamy czosnek i pieczarki. Dodajemy przyprawy i smażymy na małym ogniu. Kiedy objętość pieczarek zredukuje, się ściągamy je z gazu i dodajemy śmietanę. Odstawiamy całość na bok.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy talarki ziemniaczane, sos pieczarkowy i koleją warstwę ziemniaków. Całość posypujemy serem. Na górę wbijamy jajka. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Podajmy zaraz po wyciągnięciu.

Składniki

na 6 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli