Spis treści
Zapiekanka z „resztek” w lodówce to awaryjne danie, dla osób, które nie mają czasu na zakupy, a chcą zjeść ciepły posiłek. Zdziwiłbyś się, ile produktów można połączyć i stworzyć „coś z niczego”. Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i dodatkami to jedno z takich prostych dań.
Jajko sadzone genialnie komponuje się z ziemniaczanymi talarkami i pieczarkami z cebulką. Całość przekładamy aksamitnym sosem i posypujemy żółtym serem. Na samą myśl leci ślinka!
Zapiekanka z „resztek” z lodówki
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i pokrój na talarki, a następnie obgotuj w gorącej wodzie przez 10 min.
- Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupki i szklimy na oleju. Następnie dorzucamy czosnek i pieczarki. Dodajemy przyprawy i smażymy na małym ogniu. Kiedy objętość pieczarek zredukuje, się ściągamy je z gazu i dodajemy śmietanę. Odstawiamy całość na bok.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy talarki ziemniaczane, sos pieczarkowy i koleją warstwę ziemniaków. Całość posypujemy serem. Na górę wbijamy jajka. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Podajmy zaraz po wyciągnięciu.
Jeden komentarz