w

Zapiekanka z resztek w lodówce. Uczta dla całej rodziny

Zapiekanka z „resztek” w lodówce to awaryjne danie, dla osób, które nie mają czasu na zakupy, a chcą zjeść ciepły posiłek. Zdziwiłbyś się, ile produktów można połączyć i stworzyć „coś z niczego”. Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i dodatkami to jedno z takich prostych dań.

Jajko sadzone genialnie komponuje się z ziemniaczanymi talarkami i pieczarkami z cebulką. Całość przekładamy aksamitnym sosem i posypujemy żółtym serem. Na samą myśl leci ślinka!

Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 25 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Zapiekanka z resztek w lodówce
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz i pokrój na talarki, a następnie obgotuj w gorącej wodzie przez 10 min.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupki i szklimy na oleju. Następnie dorzucamy czosnek i pieczarki. Dodajemy przyprawy i smażymy na małym ogniu. Kiedy objętość pieczarek zredukuje, się ściągamy je z gazu i dodajemy śmietanę. Odstawiamy całość na bok.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy talarki ziemniaczane, sos pieczarkowy i koleją warstwę ziemniaków. Całość posypujemy serem. Na górę wbijamy jajka. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Podajmy zaraz po wyciągnięciu.

Składniki

na 6 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Zapiekanka z "resztek" z lodówki
Na porcję przypada:
Kalorie
346.9
Tłuszcze
 
12.4
g
19
%
Węglowodany
 
44
g
15
%
Błonnik
 
5.6
g
23
%
Białka
 
16.6
g
33
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *