Woda po makaronie w 90% ląduje w zlewie i zostaje niewykorzystana. Włoscy szefowie kuchni mają do tego inne zdanie i chętnie wykorzystują ją w innych daniach. Ich zdaniem wylewanie ugotowanej wody ze skrobią to poważny błąd, który generuje niepotrzebne koszty.
Nawet nie wiesz, ile dań będzie miało lepszą konsystencję, gdy dolejesz do nich niepozorną wodę po makaronie. Długo wypierałam się tego sposobu, a teraz nie wiem, jak wyglądałoby moje gotowanie bez tego. Poznaj sposoby na wykorzystanie wody po makaronie!
Sekretnym składnikiem wyżej wymienionej wody jest skrobia! Ma ona pozytywne działanie dla naszego organizmu, obniża cukier i cholesterol w naszej krwi. Dodatkowo wspiera wchłanianie składników w pożywienia. Jakie ma zastosowanie w kuchni? W łatwy i budżetowy sposób zmienia konsystencję.
Jeśli chcesz ją zachować, wystarczy, że po gotowaniu zlejesz wodę do słoika. Innym sposobem jest odlanie odrobiny wody w trakcie gotowania wprost do dania.
Woda po makaronie — jak ją wykorzystać w kuchni?
W pierwszej kolejności proponujemy dolać ją do sosu, ten nabierze kremowej konsystencji i będzie jeszcze lepiej otulał makaron. Inna metoda to wykorzystanie wody po makaronie jako zagęstnik do zupy. Skutecznie zastąpi zasmażkę, która jest ciężkostrawnym produktem i nie każdy może sobie na niego pozwolić.
Woda ze skrobią może zostać dolana do ciasta na chleb i pizzę. Zadziała jako naturalny spulchniacz i pozwoli wyróść ciastu na puszystą chmurkę. Nie tylko skrobia z makaronu ma takie właściwości, ugotowany ryż i kasza działa w podobny sposób.
Nie bój się eksperymentować w kuchni! To właśnie takie działania przynoszą najlepsze efekty, a kucharze zapisują się do historii. Zapewne kucharz, który odkrył zalety wody po makaronie, nie miał w planie dolewania jej do sosu.
Masz ochotę na obiad z makaronem? Zgarnij kilka przepisów!