Spis treści
Makaronowa zapiekanka z porem i kremowym sosem serowym. Jest bardzo łatwa w wykonaniu, a składniki są dostępne w każdym sklepie. Musisz przekonać się jakie to pyszne!
Zapiekankę można wzbogacić o swoje ulubione warzywa i dodatki. Wykorzystaj to co akurat znajdziesz w lodówce.
Zapiekanka makaronowa z porem
Sposób przygotowania
- Kroimy białe części pora i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu i gałki.
- W tym samym czasie gotujemy makaron według zaleceń producenta, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Robimy sos beszamelowy. W garnku podgrzewamy masło i dodajemy mąkę, kiedy zaczyna się pienić, dodajemy mleko. Kiedy zasmażka jest już ciepła, dodajemy ser, sól, pieprz i gałkę. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy więcej mleka.
- Mieszamy makaron z sosem, wykładamy go na dno makaronu, następnie ugotowany por i makaron. Górę możemy posypać serem. Pieczemy 30 minut w 180*C.
Składniki
na 8 porcji
- 40 g makaron penne
- 3 sztuka por
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g boczek
- beszamel serowy
- 1 łyżka masło
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1,5 szklanka mleko (krowie lub roślinne)
- 50 g parmezan
- 50 g ser pleśniowy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek (do wysmarowania formy)
Łap przepisy z porem w roli głównej!
Jeden komentarz