w

Makaronowa zapiekanka z porem

Makaronowa zapiekanka z porem i kremowym sosem serowym. Jest bardzo łatwa w wykonaniu, a składniki są dostępne w każdym sklepie. Musisz przekonać się jakie to pyszne!

Zapiekankę można wzbogacić o swoje ulubione warzywa i dodatki. Wykorzystaj to co akurat znajdziesz w lodówce.

Zapiekanka makaronowa z porem

Pyszna zapiekanka makaronowa z dodatkami zachwyci wszystkich domowników. Możesz do niej wykorzystać makaron, który został ci z wcześniejszego obiadu!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.
makaronowa zapiekanka
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kroimy białe części pora i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu i gałki.
  • W tym samym czasie gotujemy makaron według zaleceń producenta, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Robimy sos beszamelowy. W garnku podgrzewamy masło i dodajemy mąkę, kiedy zaczyna się pienić, dodajemy mleko. Kiedy zasmażka jest już ciepła, dodajemy ser, sól, pieprz i gałkę. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy więcej mleka.
  • Mieszamy makaron z sosem, wykładamy go na dno makaronu, następnie ugotowany por i makaron. Górę możemy posypać serem. Pieczemy 30 minut w 180*C.

Składniki

na 8 porcji

Wartości odżywcze

Zapiekanka makaronowa z porem
Na porcję przypada:
Kalorie
149.7
Tłuszcze
 
9.9
g
15
%
Węglowodany
 
7.4
g
2
%
Błonnik
 
0.2
g
1
%
Białka
 
7.4
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Łap przepisy z porem w roli głównej!

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli