w , ,

Wielkanocne ciasto w kształcie baranka. Aż szkoda go pokroić

ciasto w kształcie baranka
Allkindza, Getty Images

Wielkanocne ciasto w kształcie baranka zachwyci twoich gości, a tobie może być żal by pokroić takie działo sztuki. Takie ciasto to zarówno ozdoba jak i smakołyk na świątecznym stole. Sprawdź jak go przygotować!

Aby wykonać charakterystycznego baranka, musisz w głównej mierze skupić się na biszkopcie, który ma być zwarty i gładki, bez pęcherzyków powietrza. Aby jak najbardziej zminimalizować ryzyko ich powstania, wykorzystamy przepis na tak zwany naked cake. Jest to nic innego jak biszkopt, który używa się do tortów (najczęściej weselnych) i nie pokrywa się go masą. Aby wykonać baranka, potrzebujesz dwóch takich biszkoptów.

Ciasto nie będzie przekładane żadną masą, a jedynie dodamy trochę soku i skórki z cytryny. Krem będzie jedynie jako ozdoba. Wystarczy ubić 500 ml śmietanki kremówki z 200 g serka mascarpone i 100 g cukru. Do posypania przydadzą się wiórki kokosowe.

Ciasto na biszkopt

Czy wiesz, że ludzie najczęściej jedzą oczami? Jeśli coś wpadnie nam w oko na świątecznym stole, możecie być pewni, że sięgniecie po to w pierwszej kolejności.
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 45 min.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Białka wrzucamy do miski i lekko ubijamy, a następnie dosypujemy połowę cukru i mieszamy ok. 5 minut, aż białka staną się błyszczące i satynowe.
  • W drugiej misce umieszczamy żółtka i resztę cukru. Ubijamy do momentu, aż masa zrobi się bardzo puszysta i jasna.
  • W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i budyń, a następnie porcjami dosypujemy do żółtek. W międzyczasie dorzucamy startą skórkę z jednej cytryny i wyciśnięty sok. Na sam koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Wylewamy ciasto na prostokątną blaszkę i pieczemy w 175*C przez 45 minut.
  • Ciasto wyciągamy zaraz po upieczeniu i uderzamy blaszką mocno o podłogę. Zapobiegnie to opadnięciu, a z samym ciastem nic się nie stanie. Wyciągamy go z blachy dopiero po wystygnięciu.
  • Do wykonania baranka potrzeba dwóch biszkoptów, z tym że drugi może być nieco mniejszy i zrobiony z połowy składników.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jak zrobić ciasto w kształcie baranka?

Kiedy masz już dwa upieczone i ostudzone biszkopty, należy zabrać się za uformowanie baranka. Potrzebujesz ostrego noża, długich wykałaczek i odrobinę cierpliwości!

  1. Przekrój biszkopta na środku i podziel go na dwa blaty. W dolne piętro wbij dwie wykałaczki i na to nadziej górny blat. Następnie obkrój biszkopty w taki sposób, by pozbyć się ostrych brzegów i stworzyć tułów baranka.
  2. Z drugiego biszkopta wykrój spory kwadrat i zacznij formować głowę. Ważne by przód był bardziej wypukły, tak by imitował pyszczek a oczy bardziej wgłębione. Uszy dorobisz w następnym kroku.
  3. Weź wykałaczkę, wbij w dolną część głowy baranka i wbij przy samym końcu prawej krawędzi tułowia. Jeśli pojawiają się jakieś szpary nie martw się, wszystko posmarujesz kremem i nie będzie ich widać.
  4. Ostatnim elementem są uszy baranka. Formujemy je z pozostałego biszkopta i mocujemy przy głowie za pomocą wykałaczek.
  5. Całego baranka obficie smarujemy kremem i obsypujemy biszkoptem. Czekoladą robimy oczy i nos.
  6. Wstawiamy ciasto do lodówki, by krem miał okazję przestygnąć. Podajemy w całości, w trakcie krojenia uważamy na wykałaczki!
  • Miniatura:
  • Allkindza, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli