Spis treści
Czasami tradycyjny farsz do pierogów ruskich pierogów może nam się przejeść. Ziemniaki i twaróg to genialne połączenie, ale czemu by nie zaszaleć i nie dodać coś, co podrasuje smak? Przygotowanie jest bardzo łatwe, a dodatkowe składniki znajdziesz w swojej lodówce.
Znacie osobę, która nie lubi pierogów ruskich? My też nie! Jest to nasze rodowe danie, które kojarzy się z obiadem u babci. A co gdyby tak podrasować ten posiłek i dodać ogórka kiszonego i odrobinę musztardy? Brzmi dość kontrowersyjnie, ale w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!
Farsz do pierogów ruskich z ogórkiem kiszonym
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy i gotujemy na osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i rozgniatamy na papkę.
- Cebulkę obieramy ze skórki, siekamy i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
- Ogórki kiszone ścieramy na tarce i odciskamy z soku, następnie dorzucamy do podsmażonej cebuli. Kiedy sok nieco odparuje, ściągamy patelnię z gazu. Całość dorzucamy do ziemniaków i mieszamy. Mielimy twaróg, by nie było większych grudek, a następnie dorzucamy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Takim farszem wypełniamy ciasto i gotujemy przez kilka minut na wrzątku. Podajemy solo lub z dodatkiem śmietany.
Składniki
na 50 porcji
- 600 g ziemniaki
- 600 g twaróg półtłusty
- 2 cebula
- 3 ogórki kiszone
- 2 łyżeczka musztarda
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
Zrobiłaś za dużo pierogów? Możesz je śmiało zamrozić, przeczytaj, jak zrobić to prawidłowo!