w

Czy pierogi trzeba ugotować przed zamrożeniem? Odpowiadamy na nurtujące pytanie

Sponsorowane

Czy wiecie, że istnieje coś takiego jak zawody w lepieniu pierogów? Rekordzistka z Legnicy ulepiła 304 pierogi w 30 minut! Widać, że ta gospodyni domowa ma sporą wprawę przy robieniu tego posiłku. Kto kiedykolwiek lepił pierogi, ten wie, ile zajmuje to czasu. Warto zaangażować całą rodzinę, wtedy masowa produkcja nie jest już taka straszna.

A co jeśli jednak pierogów jest zbyt dużo, a my nie chcemy marnować jedzenia ani naszej ciężkiej pracy. Najlepszym sposobem konserwacji będzie mrożenie, lecz nie każdy ma świadomość jak to zrobić.

Gotowane czy surowe?

To pytanie wywołało wiele kłótni przy niedzielnym spotkaniu z rodziną. Istnieją dwa obozy co do tego, jaka forma pierogów nadaje się do mrożenia. Nasza odpowiedź może zaskakiwać, ale… zarówno surowe jak i gotowane pierogi można zamrażać. Natomiast istnieje pewna różnica w ich sposobie mrożenia.

Sponsorowane
woyzzeck/Getty Images

Surowe pierogi można wrzucić swobodnie do woreczka i zamrozić w takiej formie. Gotowane wymagają płaskiego ułożenia np. desce i w takiej pozycji trzeba je zamrozić. Dopiero po paru godzinach, gdy pierogi się nie sklejają, można przerzucić je do woreczka.

Proces rozmrażania

Takie mrożonki można spożyć do 3 miesięcy od zamrożenia. Gdy przyjdzie ten dzień, gdy będziesz chciała je spożyć, nie musisz ich uprzednio rozmrażać. Wystarczy, że wrzucisz je do wrzątku z solą i będziesz gotować około dwóch minut.

Może skusisz się na:

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.