Szukasz szybkiego przepisu na sylwestrowy deser? To błyskawiczne ciasto przygotujesz w ekspresowym czasie. Bez wyrabiania ciasta i czekania na stężenie galaretki.
Sylwester już za dwa dni, a Ty jesteś zawalona robotą? Dekorowanie mieszkania, ostatnie zakupy, przygotowanie całej masy przekąsek i słodkości. Masz wrażenie, że ta lista po prostu nie ma końca.
A skoro już jesteśmy przy sylwestrowym menu, to na takiej imprezie nie może oczywiście zabraknąć pysznych słodkości. I tak się składa, że mam sprawdzony przepis, który przygotujesz w mgnieniu oka. Co więcej, błyskawiczne ciasto, o którym mowa, nie tylko pięknie się prezentuje, ale również świetnie smakuje.
Moim zdaniem ten pysznym deser wyglądem przypomina zaspę śnieżną, dlatego idealnie sprawdzi się jako element menu na grudniowym przyjęciu. Chyba nie muszę dłużej Cię przekonywać i możemy przechodzić do szczegółowej instrukcji?
Błyskawiczne ciasto z kremem i malinami
Składniki
na porcji
- 2 arkusze ciasto francuskie
- 1 kostka masło (miękkie)
- 80 g budyń (waniliowy lub śmietankowy)
- 3 szkl. mleko
- 5 łyżek cukier
- 1 szkl. maliny (świeże)
- cukier puder (do dekoracji)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta francuskiego. Każdy arkusz nakłuj lekko widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ciasto nabrało pięknych rumieńców.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj krem. Ugotuj budynie z mlekiem i cukrem.
- Następnie przestudzony krem ubij z miękkim masłem. Pamiętaj, rób to partiami, aby masa się nie zważyła.
- Na koniec przełóż dwa arkusze ciasta francuskiego kremem. Na wierzchu kremu rozsyp świeże maliny.
- Tak przygotowane ciasto chłodź w lodówce do przyjścia gości.
- Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze Zobacz
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Ja od samego patrzenia robię się głodna, a Ty?
Zobacz także: Zrób te genialne roladki z tortilli w Sylwestra. Goście będą zachwyceni!
NIE PRZEGAP
Wschodzące
Szynka w galarecie. Niezastąpiona przekąska na wielkanocny stół
Wschodzące
Obowiązkowe menu na śniadaniu Wielkanocnym. Tego nie może zabraknąć
Wschodzące
Moja mama robi babkę wielkanocną z przepisu prababci. Jest z 1913 roku i zawsze się udaje!
Wschodzące
Jak zrobić ruskie schabowe? Pierogi i schabowe w jednym
Wschodzące
Zakwas z płatków owsianych sprawi, że wielkanocny żurek wyjdzie delikatniejszy
Wschodzące
Jak zrobić szakszukę? Jajecznica nie ma z nią szans
Wschodzące
Polski rolnik nie może konkurować z sieciówkami. Ceny na warszawskim bazarze wywołały szum