w

Ten składnik często ląduje w zlewie, a można go przerobić na marynatę!

składnik na marynatę
4kodiak, Getty Images Signature

Marynatę do mięsa stosujemy w dwóch przypadkach: by podrasować smak i zmienić strukturę i poziom soczystości mięsa. Dobór odpowiednich składników jest bardzo istotny w finalnym odbiorze dania, to one nadają smaku całej potrawie. Dziś porozmawiamy pewnym dodatku do marynaty, który bardzo często ląduje w zlewie, a to wielki błąd!

Idealny składnik na marynatę

Mowa tutaj o wodzie o ogórkach, domyśliliście się? Po zjedzeniu ogórków zostaje nam całkiem sporo zalewy, która niefortunnie zostaje wylana, bo nie mamy na nią żadnego konkretnego pomysłu. Poza dodaniem jej do ogórkowej możemy wykorzystać ją jako składnik marynaty do mięsa. Kwaśne środowisko rozbije włókna mięsa i sprawi, że będzie niezwykle miękkie. Ten składnik jest wręcz idealny na marynatę. Mowa tutaj o zalewie z ogórków kiszonych!

Marynowana wieprzowina

Marynowana wieprzowina to nowy poziom doznań smakowych. Na ten obiad trzeba chwilę poczekać, ale efekty są zaskakujące!
Czas całkowity 2 dni 30 min.
Czas przygotowywania 2 dni
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Schab podziel na kawałki o grubości 1 cm i umieść w plastikowym pojemniku. Zalej je wodą z ogórków i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 2 doby.
  • Kiedy odczekasz dwa dni, możesz się zająć dalszym przygotowywaniem. W misce umieść musztardę, odrobinę wody z ogórków i miód. Następnie dosyp resztę przypraw.
  • Kawałki schabu maczaj w marynacie z musztardy i układaj w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostanie Ci odrobinę musztardy, polej nią kawałki mięsa.
  • Tak przygotowaną wieprzowinę piecz w 180 stopniach Celsjusza przez godzinę. W tym czasie odwracaj mięso, by mogło podpiec się z obu stron.
składnik na marynatę
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jak widzisz, nie trzeba drogich składników, by stworzyć pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj ten przepis i daj znać, jak Ci smakowało!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • 4kodiak, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli