Spis treści
Marynatę do mięsa stosujemy w dwóch przypadkach: by podrasować smak i zmienić strukturę i poziom soczystości mięsa. Dobór odpowiednich składników jest bardzo istotny w finalnym odbiorze dania, to one nadają smaku całej potrawie. Dziś porozmawiamy pewnym dodatku do marynaty, który bardzo często ląduje w zlewie, a to wielki błąd!
Idealny składnik na marynatę
Mowa tutaj o wodzie o ogórkach, domyśliliście się? Po zjedzeniu ogórków zostaje nam całkiem sporo zalewy, która niefortunnie zostaje wylana, bo nie mamy na nią żadnego konkretnego pomysłu. Poza dodaniem jej do ogórkowej możemy wykorzystać ją jako składnik marynaty do mięsa. Kwaśne środowisko rozbije włókna mięsa i sprawi, że będzie niezwykle miękkie. Ten składnik jest wręcz idealny na marynatę. Mowa tutaj o zalewie z ogórków kiszonych!
Marynowana wieprzowina
Składniki
na 5 porcji
- 500 g schab
- 1 l woda po ogórkach
- 4 ząbki czosnek
- 2 łyżka musztarda
- 2 łyżeczka miód
- 1/2 łyżeczka papryka ostra mielona
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1/2 łyżeczka pieprz
- 1/2 łyżeczka kurkuma
- 1 łyżeczka majeranek
Sposób przygotowania
- Schab podziel na kawałki o grubości 1 cm i umieść w plastikowym pojemniku. Zalej je wodą z ogórków i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 2 doby.
- Kiedy odczekasz dwa dni, możesz się zająć dalszym przygotowywaniem. W misce umieść musztardę, odrobinę wody z ogórków i miód. Następnie dosyp resztę przypraw.
- Kawałki schabu maczaj w marynacie z musztardy i układaj w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostanie Ci odrobinę musztardy, polej nią kawałki mięsa.
- Tak przygotowaną wieprzowinę piecz w 180 stopniach Celsjusza przez godzinę. W tym czasie odwracaj mięso, by mogło podpiec się z obu stron.
Jak widzisz, nie trzeba drogich składników, by stworzyć pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj ten przepis i daj znać, jak Ci smakowało!
Zobacz także: